Floris opent Volkskantine op Zuid: ‘Gezond en betaalbaar eten is een basisvoorziening’

De Volkskantine is een stadsrestaurant zonder winstoogmerk van stichting Public Food. Oprichter Floris Visser opende in maart 2022 een pilot van zijn restaurantconcept in Almere. Daarop kwamen heel veel goede reacties, maar in december liep de proef ten einde. Binnenkort opent er een vestiging op Rotterdam-Zuid. “Iedereen moet ongeacht zijn of haar financiële situatie de mogelijkheid hebben om gezond te eten.”

“Ik kom uit Rotterdam en met Public Food zitten we ook in Rotterdam, dus het was het meest logisch om hier door te gaan met het concept”, vertelt Floris. Een betaalbaar restaurant moet een basisvoorziening voor worden voor Rotterdammers vindt Visser. Net als dat de bibliotheek, het openbaar vervoer of sociale woningbouw dat zijn. “Nu hebben we een situatie waar ongezond eten betaalbaar is en gezond eten onbetaalbaar. Wij willen juist het gezonde en duurzame eten de makkelijkste en de meest betaalbare optie maken.”

Waar en wanneer de Volkskantine precies gaat openen in Rotterdam is nog niet bekend. In april start wel alvast de kookwerkplaats. “Daar beginnen we mee. Vanuit daar gaan we vervolgens verder.” Wel kan Floris verklappen dat de vestiging ergens in Rotterdam-Zuid gaat neerstrijken. Maar voordat het zover is, is Floris nog op zoek naar een mede-eigenaar. “Iemand met ervaring die het leuk vindt om de horeca-taken op zich te nemen.”

Stadsrestaurant, kookwerkplaats én leerwerkplek
De Rotterdamse variant van de Volkskantine gaat er vergelijkbaar uitzien als in Almere. Het wordt een plek waar iedereen gezonde en duurzame maaltijden voor snackbarprijzen kan eten. In Almere konden mensen drie dagen per week terecht voor een betaalbare en duurzame buffetmaaltijd. “Ze konden kiezen uit een buffet met 15 verschillende gerechten. We hadden geen abstracte menukaarten die mensen moesten ontleden: ze konden direct, visueel, zien wat voor eten er allemaal was”, legt Floris uit. De prijzen van het eten waren gespiegeld aan de prijzen van fastfoodbedrijven, zoals de Burger King of de KFC. “Mensen betaalden per de grootte van hun bord: 3 euro voor het kleinste bord, 5 euro voor het middelste en 8 euro voor het grootste bord.”

Het restaurant heeft geen winstoogmerk, benadrukt Floris. Er wordt daarom gewerkt met een bestaansmodel, net zoals bij andere basisvoorzieningen. “De keuken moet de motor van de hele basisvoorziening worden en kan daarnaast ook voor extra inkomsten zorgen, bijvoorbeeld door eten te maken voor commerciële bedrijven. In Almere liep die combinatie hartstikke goed. De Volkskantine in Rotterdam wordt ook een openbare kookwerkplaats waar bewoners in een professionele keuken, onder begeleiding van een kok, een weekmenu koken. Daarnaast wordt het ook een leerwerkplek, waar mensen begeleid worden naar werk in een gezondheidsbevorderende arbeidsomgeving.