Fotografe Floor Besuijen legt contrast natuur en industrie op Eiland van Brienenoord vast

Dit jaar viert Rotterdam het 150 jarig bestaan van de Nieuwe Waterweg. Daarom maken vijf Rotterdamse fotografen een fotoserie over de belangrijkste rivier van Rotterdam. Ze doen inspiratie op uit de OPEN Rotterdam podcast serie Waterwegverhalen. Deze keer maakt Rotterdamse fotografe Floor Besuijen foto’s van het Eiland van Brienenoord:“In Zeeland werd ik omringd met water, terwijl ik in Rotterdam omringd wordt met gebouwen.” 

Floor luistert naar de naar de derde aflevering van de podcast: “Het groene geheim van het Eiland van Brienenoord”. In deze aflevering gidst Marjolein Kronenburg ons al wandelend door het gebied. Omgeven door de Nieuwe Maas en overschaduwd door de Van Brienenoordbrug luistert Floor naar de rondleiding van volkstuinder Marjolein door het afgelegen stukje stad. “Normaal ben ik snel afgeleid. Maar omdat ik nu de route mocht volgen die Marjolein beschreef, kon ik luisteren tijdens het lopen en zo kwam ik op de herkenbare plekken terecht,” vertelt Floor. 

Floor Besuijen nieuwe waterwegverhalen

Over de fotografe

Floor woont sinds 2016 in Rotterdam en komt uit Zeeland. Ze studeerde af aan Fontys in Tilburg en kwam tijdens haar stageperiode een tijd in Rotterdam wonen. Haar passie voor fotograferen ontwikkelde ze tijdens haar minor in Korea. In 2019 gooide ze het roer om en besloot volledig als freelance fotograaf aan de slag te gaan in Rotterdam. “Dat was natuurlijk een rare periode omdat ik met Covid veel beperkingen had. Maar sinds het afgelopen jaar ben ik weer volop bezig voor verschillende opdrachtgevers.” Het fotograferen van water is voor Floor niet nieuw. “Ik ben al jaren bezig met een serie van mensen in het water. Voor mij is water rustgevend, het helpt me om te reflecteren. Grappig detail is dat water op zich al reflecteert.”

Wat betekent het Rotterdamse water voor jou?

Mijn connectie met water startte in mijn jeugd in Zeeland. Ik had altijd water om me heen. Het strand was super dichtbij en ik had veel water voor mijn huis. Dat zorgde altijd voor een rustgevende factor in mijn leven. Als ik me bijvoorbeeld slecht voelde was het voor mij een gewoonte om het water op te zoeken. Maar ook het water in Rotterdam is belangrijk voor me. Toen ik naar Rotterdam verhuisde, woonde ik vlak naast de Erasmusbrug en keek ik uit op het water. Zo een grote stad met grote gebouwen en toch kon ik tot rust komen als ik ‘s avonds langs het water liep en de frisse lucht inademde. Zeker in het begin van mijn tijd in de drukke stad Rotterdam, was het belangrijk om rust in mijn hoofd te krijgen.”

“Ik vind het belangrijk dat er in Rotterdam meer mogelijkheden komen om van het water gebruik te maken. Net als bij Little C bijvoorbeeld waar mensen samenkomen rondom het water. Er zit zoveel meer potentie in het Rotterdamse water dan hoe het nu gebruikt wordt.” 

Hoe goed kende jij het Eiland van Brienenoord?

“Ik ken het Eiland van Brienenoord eigenlijk helemaal niet. Ik dacht dat het gewoon Brienenoord was, daar was ik vast wel eens geweest. Toen ik op de bestemming aankwam besefte me dat ik het helemaal niet kende. Ik zou zonder de podcast niet eens geweten hebben hoe ik daar moest komen. Super leuk om daar een keer van de zomer heen te gaan, want je kan er ook zwemmen. Tegelijkertijd is het ook een plek waar je heerlijk tot rust kan komen.” 

Wat is je het meest bijgebleven?

“Het eiland is een fijne plek waarbij je duidelijk het contrast ziet tussen de industriële kant van de stad met de gebouwen en geometrische lijnen en de combinatie met het water, de rust en de groene omgeving. Ook vond ik de schotse hooglanders heel nice. Dat die daar zo staan en dat mensen op een bankje daar gewoon naar aan het kijken zijn. Ik denk dat heel veel mensen niet verwachten dat je zo dichtbij kan komen!”

Waarom heb je gekozen voor deze fotoselectie?

“De foto’s die ik uiteindelijk heb uitgekozen vond ik de mooiste. Normaal ben ik van de mensen en portretten en nu was het de uitdaging om de omgeving vast te leggen. Ik heb geprobeerd een deel natuur vast te leggen en het contrast met de gebouwen, het deel dat is aangelegd door de mensen. Zo heb ik bijvoorbeeld foto’s gemaakt van de stad waar de bladeren van de bomen nog in verwerkt zijn. Het lijkt op een soort uitkijkpunt. Ik vond dat een fijne manier van fotograferen. En natuurlijk de schotse hooglanders, daar heb ik heel veel foto’s van gemaakt.”

Is je blik op de Nieuwe Waterweg veranderd na het beluisteren van de podcast?

“Geen andere blik, meer een verruimde blik. Ik kende het Eiland van Brienenoord niet, maar nu wel. Nu ben ik ook benieuwd naar de andere podcasts uit de serie en of die verhalen ook voor meer inspiratie zullen zorgen. Ik denk dat het voor andere Rotterdammers ook heel leuk is om te luisteren terwijl ze een route lopen. Op deze manier doe je een keer wat anders en word je geïnspireerd om echt naar een verhaal te luisteren en terwijl je om je heen kijkt.”

Floor heeft nog een tip: “Ik zou eigenlijk zeggen neem je telefoon mee om foto’s te maken van de plekken die je geïnspireerd hebben. Of juist niet, laat je telefoon gewoon thuis en probeer echt een keer te genieten van de omgeving.”

In 2022 vieren we het 150 jarig bestaan van de Nieuwe Waterweg. OPEN Rotterdam maakte in samenwerking met Dore van Duivenbode en Inge Janse de vijfdelige podcast serie Waterwegverhalen waarin de verhalen verteld worden van Rotterdammers die langs de rivier wonen. Beluister alle afleveringen van de podcast terug op de kanalen van OPEN Rotterdam.