Fototentoonstelling in Prinsenpark gaat over uitblinkers van de wijk: ‘Hartverwarmend’

In de pop-up fototentoonstelling ‘Uitblinkers van ‘t Land’, staan acht inwoners van Het Lage Land, ‘s-Gravenland en Prinsenland centraal. Deze Rotterdammers zijn voorgedragen door wijkbewoners, omdat ze veel betekenen voor de buurt. Deze expositie is een bewonersinitiatief opgezet door Sjoerd Joosen en vanaf 14 januari zijn de foto’s twee weken te bewonderen in het Prinsenpark. “Het zijn stuk voor stuk bijzondere en indrukwekkende verhalen die een podium verdienen.”

Deze acht inwoners hebben veel betekend voor de bewoners van de wijken. Sjoerd Joosen, theatermaker en werkzaam bij Hogeschool Rotterdam, wilde iets terugdoen voor zijn wijk: “Ik ben samen met mijn gezin tijdens de coronapandemie naar Prinsenland verhuisd. Door alle lockdowns hadden wij weinig contact met de buurt. Door dit initiatief heb ik veel bijzondere mensen uit de omgeving leren kennen.”

Hij maakte deze tentoonstelling samen met buurman Ronald Brouwers, voormalig adjunct-hoofdredacteur van RTV Rijnmond. Joosen sprak met de verkozen wijkbewoners om het portret compleet te maken. “Het was een eer om met al deze mensen te spreken en te horen wat zij voor anderen betekenen. Voor deze mensen is er te weinig aandacht.”

Een van deze uitblinkers is Chantal van het Zandt (foto). Ze heeft een huisartspraktijk in Prinsenland en helpt anderen graag, maar nu is ze zelf ziek. “Huisarts is een roeping”, zegt ze. “Het is een voorrecht dat je met iedereen mag praten en mensen je vertrouwen. Als je ziet hoeveel warme reacties ik krijg. Dat doet zo goed en raakt mij zeer. Onze menselijke plicht is om lief te zijn voor elkaar.”

De andere geportretteerden zijn: Mohammad Alshibli, Tomáš de Paauw, Rieks Westrik, Peter van de Pol, Fred Pijl, Rina Prein en Danny Krieger. De tentoonstelling is tot en met zondag 29 januari te zien.