Garage Rotterdam viert tienjarig jubileum door jonge curatoren een podium te bieden

Opkomend Rotterdams talent krijgt deze zomer de kans om een tentoonstelling bij Garage Rotterdam op te zetten. Om talentontwikkeling te stimuleren, heeft de kunsthal de ‘Garage Rotterdam Prijs voor jonge curatoren’ bedacht. “Normaal benaderen wij makers persoonlijk, maar nu gooien we het podium open”, vertelt zakelijk leider Hanne Lemson.

Jonge curatoren mogen dus een plan indienen voor een nieuwe tentoonstelling bij Garage Rotterdam, waarbij de onderwerpkeuze zo goed als vrij is. Lemson: “Wel zien we het liefst een maatschappelijk thema, waarbij ook een Rotterdamse maker betrokken wordt. Zo hebben we de afgelopen tentoonstellingen thema’s als kapitalisme, grenzen en moederschap gehad.”

De prijs is bedacht om nieuwe makers een kans te geven. “Het kan voor jonge curatoren soms moeilijk zijn om bijvoorbeeld na hun afstuderen een tentoonstelling te krijgen”, merkt Lemson. “Bij ons is talentontwikkeling altijd de doelstelling en daarom hebben we ons tinnen jubileum hieraan gewijd.”

Een voorstel indienen kan tot 10 september 2022 en op 1 oktober worden de drie genomineerden bekendgemaakt. Uiteindelijk creëert de gekozen curator in het voorjaar van 2023 een groepstentoonstelling, waarvoor een budget van 17.000 euro is uitgetrokken. De winnaar krijgt daarnaast een vergoeding van 6.000 euro. Meer informatie over het project vind je hier.

Foto: Studio Nul