Gedupeerden toeslagenaffaire in gesprek met Rotterdamse gemeenteraadsleden

Gedupeerden van de toeslagenaffaire spreken vandaag met Rotterdamse gemeenteraadsleden. Partijleden van GroenLinks en Denk nodigden de ouders uit om te praten over de rol van de gemeente binnen dit verhaal. De gedupeerden vertellen hun verhaal en kijken samen naar een stevigere aanpak, want velen krijgen nog steeds niet de hulp waar zij al zo lang op wachten.

Larissa Vlieger van GroenLinks Rotterdam en Enes Yiğit van Denk Rotterdam hebben het initiatief genomen om met gedupeerden van de toeslagen affaire rond de tafel te gaan. Wij spraken Larissa, jongste gemeenteraadslid van Rotterdam, na het gesprek. “Enes en ik waren bij de manifestatie aanwezig een aantal weken geleden en we voelden ons meteen verbonden met de gedupeerden. We dachten meteen we moeten hier iets mee doen als raadsleden”, vertelt Larissa. Met het gesprek hoopten de raadsleden het vertrouwen een beetje terug te winnen en laten weten dat de gemeente er voor de slachtoffers is. “Mensen hebben het vertrouwen verloren in de overheid en dat wordt eigenlijk alleen maar erger. Daarom is het belangrijk dat als je een publieke functie hebt, je er ook iets goed mee doet.”

Trauma
De gedupeerden zijn nog steeds erg getraumatiseerd en er is nog veel leed. Tijdens het gesprek stond vooral de zorg om de gedupeerde kinderen centraal. “De kinderen zijn de dupe in dit verhaal. Veel kinderen gaan het verkeerde pad op of zijn zelf in de schulden beland, omdat ze hun ouders wilden helpen”, vertelt Larissa. Ouders geven aan dat er wel hulp is, maar in heel veel gevallen nog steeds geen échte hulp.

Wij spraken Ninny Duarte Lopes die aanwezig was bij het gesprek. “We waren met een grote vertegenwoordiging van slachtoffers op het Stadhuis. Ik werd tijdens het gesprek erg emotioneel door alle verhalen van de anderen, maar ik merkte ook dat ik zelf heel veel dingen heb weggestopt en die kwamen ook weer naar boven”, vertelt zij. “Velen van hen zijn ook nog lang niet geholpen en zitten nog steeds in een horrorsituatie.” Het gesprek verliep goed volgens haar en de gedupeerden gingen achteraf hoopvol weg. “Het blijft altijd; eerst zien dan geloven, maar het is fijn dat dit initiatief wordt genomen.”

Vervolg
De sfeer was goed, maar er was weinig tijd. Het gesprek krijgt een vervolg in de nabije toekomst. “We gaan nu alles laten bezinken, het was een emotioneel gesprek. Hierna zal ik in gesprek gaan met Enes, om te kijken wat de volgende stappen zullen zijn”, vertelt Larissa Vlieger.

OPEN Rotterdam deed verslag bij de manifestatie voor slachtoffers van de toeslagen affaire op het Kruisplein. Kijk het hieronder terug.