Geen oesters op het Stadhuis, maar gevulde paprika’s bij een opvanglocatie in Charlois

In een opvanghuis van Stichting Prokino vond vrijdag een alternatief kerstdiner plaats voor 100 minderbedeelden uit Charlois. Een initiatief van zes partijen uit de Rotterdamse gemeenteraad die een ‘luxe en decadent’ kerstdiner op het Stadhuis in tijden van onder andere een energiecrisis niet vinden kunnen. Dat betekent dat enkele raadsleden van 50PLUS, BIJ1, Partij voor de Dieren, PvdA, GroenLinks en Volt zelf de handen uit de mouwen moesten steken om een flink kerstbuffet klaar te maken.

Het initiatief begon in september na een motie van 50PLUS-raadslid Ellen Verkoelen: “Als je anno 2022 geen dak boven je hoofd hebt en geen nagel om je kont te krabben, dat kan toch eigenlijk niet in Nederland?” En dus moest er flink wat mozzarella gesneden worden en soep worden gekookt. Het alternatieve kerstdiner moet volgens haar een signaal afgeven: “Er is veel armoede en veel dakloosheid. Je moet als raad dan ook een keer een statement durven maken met dat we dit niet accepteren.”

Kerstpakketten en kaarten voor Feyenoord
En niet alleen kregen de bewoners van het opvanghuis een kerstbuffet. Ze kregen ook allemaal een kerstpakket met daarin warme kleren zoals een muts en handschoenen. Daarnaast krijgen ze later ook nog vrijkaartjes voor de benefietwedstrijd Feyenoord – Emmen op 28 december.

Ellen hoopt met dit alternatieve kerstdiner een nieuwe traditie te zijn gestart: “Ik merk wel dat andere raadsleden, die naar het kerstdiner op het Stadhuis gaan, dit toch ook wel heel erg leuk vinden. Niet meer alleen voor onszelf, maar gewoon elk jaar de straat op om de mensen te helpen.”

*In de video wordt gesproken over vijf partijen, maar dit zijn er zes: 50PLUS, BIJ1, Partij voor de Dieren, PvdA, GroenLinks en Volt