Gelukkig Autistisch: een documentaire over een leven met autisme

Rotterdammer Harrolf Staal heeft een documentaire gemaakt over zijn leven met autisme. In ‘Gelukkig Autistisch’ laat hij zien hoe het is om op jonge leeftijd gediagnosticeerd te worden met het autistisch spectrum PDD-NOS en wat voor ervaringen daarbij komen kijken.

Harrolf wil met zijn documentaire laten zien dat mensen niet te snel moeten oordelen op basis van labels of beeldvorming. “Ik denk dat er in het medialandschap sinds de film ‘Rain Man’ een beetje een eentonig beeld van autisme is ontstaan waarmee je autisten ook tekort kunt doen. Er zijn ook veel autisten die gewoon best wel normaal zijn, wat dat ook moge zijn”. De Willem de Kooning-student hoopt dat ‘Gelukkig Autistisch’ inzichtelijk maakt dat er ook met autisme veel mogelijk is en mensen met de diagnose zich niets moeten aantrekken van een bepaald label of stempel.

Bekijk hieronder de hele documentaire:

Motorrijbewijs
Harrolf kwam op het idee om de documentaire te maken toen hij zijn motorrijbewijs wilde halen. Mensen met een autismespectrumstoornis moeten namelijk eerst medisch gekeurd worden en daarna een rijtest doen bij het CBR. “Mijn instructeur vertelde dat ik daarvoor een speciaal examen moest doen. Ik vroeg me toen af wat het label autisme nou eigenlijk voor mij betekent want ik ervaar er niet perse meer last van”, vertelt Harrolf.

Hij gaat onder meer terug naar de plek waar hij is opgegroeid in Drenthe en spreekt met familie, zijn begeleiders en mentor van de middelbare school. Harrolf woont sinds een paar jaar in Rotterdam, wat ook terug te zien is in de documentaire.