Gemeente en Rotterdammers zetten zich in om stad te vergroenen

Rotterdam doet het niet goed op de lijstjes over stadsnatuur. De gemeente lijkt daarom bezig met een inhaalslag en ook bewoners zitten niet stil. Maar wanneer heeft een stad genoeg natuur? En wat kunnen bewoners eigenlijk doen op dit gebied?

In aflevering drie van Rotterdamse Ruimte kijken we naar de groenambitie van de gemeente. Het plan is om namelijk nog eens 20 hectare natuur erbij te creëren in Rotterdam en zeven nieuwe stadsprojecten op te zetten waarbij groen centraal staat.

Toch gaat het niet alleen maar om de hoeveelheid natuur, maar ook om waar die natuur geplaatst wordt en wat dat voor natuur is.Het is misschien wel daarom dat bewoners soms zelf het heft in eigen handen nemen, zoals de Rotterdamse Carina die haar hele buurt meeneemt in het vergroenen van de wijk. “Als je het hebt over eigenaarschap, dan betekent dat, dat je het gevoel hebt dat iets echt van jou is. En dan krijg je ook het gevoel dat je er voor moet zorgen en dat je het graag netjes wilt houden”, vertelt Carina. “Het is net als je eigen woning. Mijn woning stopt niet bij mijn voordeur, die gaat verder. Buiten is ook waar ik verblijf”.

Bij de Esch zijn mensen ook bezig met de natuur in hun omgeving. De Eschpolder wordt namelijk bedreig door de mogelijk komst van een nieuwe brug tussen Noord en Zuid, die precies in het gebied geplaatst moet worden. Het is echter een bijzonder stukje natuur die ook plek biedt voor, voor Rotterdam, unieke flora en fauna.

Over Rotterdamse Ruimte

De komende jaren krijgt de stad te maken met de Rotterdamse Omgevingsvisie vastgesteld in 2021. Hierin beschrijft de gemeente hoe zij de toekomst van de Rotterdamse leefomgeving ziet en hoe om te gaan met een stijgende zeespiegel, een alsmaar groeiend aantal inwoners en de roep om meer natuur in de stad. In de nieuwe serie Rotterdamse Ruimte zoomen we in op deze drie uitdagingen en kijken we naar hoe de stad met haar beperkte ruimte omgaat.