Gemeente gaat Rotterdammers met laagste inkomens helpen om hun woning energiezuiniger te maken

De gemeente Rotterdam gaat inwoners van onze stad die kampen met hoge energierekeningen door de stijgende energieprijzen helpen. De gemeente stelt 18,6 miljoen euro Rijksgeld beschikbaar om huurders en woningeigenaren met een laag inkomen extra maatregelen te bieden om hun woning energiezuiniger te maken.

Het geld is bedoeld voor Rotterdammers met een inkomen tot 140% van het bijstandsniveau, om zo energiebesparing te bevorderen. “Zij kunnen energiebesparende maatregelen vaak niet betalen”, vertelt Enes Yigit, wethouder Armoedebestrijding, Schuldhulpverlening en Taal. Zo gaan er energieklussers op pad die advies bieden en energiebesparende maatregelen aan brengen bij de mensen thuis. Deze energieklussers zijn erg gewild, ziet Chantal Zeegers, wethouder Klimaat, Bouwen en Wonen. “In deze tijden is het meer dan nodig om Rotterdammers te helpen bij het verduurzamen van hun huis.”

Vanaf december kunnen huurders en huiseigenaren gebruik maken van waterzijdig inregelen. Radiatoren worden zo ingesteld dat er precies genoeg warm water wordt gebruikt om de woning te verwarmen en zo kosten te besparen. Daarnaast worden er informatiebijeenkomsten georganiseerd waarbij er tips en kleine energiebesparende producten worden gedeeld.

OPEN Rotterdam maakte eerder een reportage over Houria Tourich. Zij is energiecoach in Bospolder-Tussendijken en helpt bewoners met het energiezuiniger maken van hun huis.

Ook gingen we de straat op om Rotterdammers te vragen naar hoe zij omgaan met de energieprijzen.