Gemeente gaat showverkeer tegen op de Meent met wegversperring

Iedereen die wel eens wandelt op de Meent heeft het gehoord en gezien; automobilisten en motorrijders die luidruchtig rondjes rijden in deze drukke winkelstraat. Om dit tegen te gaan, neemt de gemeente maatregelen.

De Meentbrug wordt in de avonden van donderdag tot zondag van 18.00 uur tot 02.30 uur afgesloten voor auto’s. Het is een experiment dat maximaal drie maanden duurt. De drukke straat wordt ook ‘fietsvriendelijker’ gemaakt. De fietssuggestiestroken worden verbreed tot 2 meter, de vijf kruispunten op de Meent krijgen verkeersplateaus (een verhoogd kruispunt) en de oversteekplaatsen worden extra verlicht.

Een andere interessante ontwikkeling zijn de akoestische flitspalen. De gemeente ontwikkelt samen met TNO (De Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek) een flitspaal die geluidsoverlast kan beboeten. Deze zomer worden de palen geplaatst voor metingen, maar ze worden nog niet gebruikt als middel om boetes mee uit te schrijven.

Het asociale rijgedrag zorgt voor veel overlast in deze straat. Vooral ‘s avonds, ‘s nachts en in de weekenden, is de Meent een populaire plek om te pronken met een dure auto. Daarbij wordt vaak door automobilisten onnodig getoeterd, gas gegeven en hard geremd. In januari 2021 zijn wijkbewoners, ondernemers en politie- en hulpdiensten in overleg gegaan over de verkeersveiligheid rondom de Meent. Daaruit is klankbordgroep opgericht die samen met de gemeente maatregelen heeft bedacht om verkeersoverlast in de straat tegen te gaan.