Gemeente meet hoe het gaat met Rotterdammers in coronatijd

De Erasmus Universiteit helpt de gemeente Rotterdam met een onderzoek naar hoe het gaat met de stad in coronatijd. “Wij willen met de enquête zicht krijgen in de ervaringen en mening van Rotterdammers over de coronacrisis”, vertelt Nanne Boonstra, onderzoeker van de gemeente.

Al eerder deden de gemeente en de Erasmus Universiteit samen onderzoek. In april kwam naar voren dat veel burgers bang zijn voor baan- of inkomensverlies en dat ze COVID-19 als een bedreiging zagen voor zichzelf, hun vrienden en familie en hun stad. “Ook een landelijk panel werkt mee. Zo kijken we samen naar de ontwikkelingen in andere steden, en zien we of het in Rotterdam beter of slechter gaat”, aldus Boonstra.

Inmiddels zijn Den Haag en Amsterdam ook aangesloten bij het onderzoek. “We zijn nu bezig met de derde meting”, zegt Boonstra. “De Erasmus Universiteit meet de uitslagen. Het is moeilijk om een inschatting te maken. Vooral met de strengere maatregelen die zijn aangekondigd afgelopen week. Begin volgend jaar hopen we de uitslagen van de metingen te ontvangen.” Aan het onderzoek deden tot nu toe zo’n 1800 Rotterdammers mee, landelijk ligt dat ongeveer bij de 15.000. Tot begin volgend jaar staat de universiteit open voor nieuwe reacties.