Gemeente pakt (deel)scooteroverlast aan: vanaf zaterdag riskeer je een boete

Gemeente Rotterdam gaat strenger handhaven op verkeerd geparkeerde (deel)scooters. Wie vanaf zaterdag 16 oktober een scooter parkeert op een plek waar anderen er last van hebben, riskeert een boete van 109 euro. Dit geldt dus ook de deelscooters van onder meer Check, GO Sharing of Felix.

Toezicht & Handhaving gaat optreden als de scooter voet- of fietspaden blokkeert, hinder of gevaar veroorzaakt of geparkeerd staat buiten aangewezen parkeervoorzieningen in bepaalde wijken. Het gaat dan om gebieden waar een fietsparkeerverbod geldt zoals Centraal Station, Station Blaak, Prins Alexanderplein en Capelsebrug. De maatregel tot het strengere handhaven volgt waarschijnlijk uit het feit dat er de laatste tijd steeds meer overlast wordt gemeld.

Administratie
Check heeft hun klanten al gemaild en zegt dat “je zelf verantwoordelijk bent voor het volgen van de wet- en regelgeving.” Krijgt een scooter een boete en heb jij de scooter als laatst gebruikt, dan ben je zelf aansprakelijk. Je kunt uiteraard in beroep gaan tegen de boete, maar doe je dat niet dan “ben je verplicht de boete te betalen.”

GO Sharing waarschuwt hun klanten niet van te voren, maar is wel op de hoogte van het feit dat er meer gecontroleerd gaat worden. “Daardoor zullen er sneller en meer boetes uitgeschreven worden, mits de scooter fout geparkeerd staat natuurlijk.” De deelscooteraanbieder verwacht dat de extra controles samengaan met meer boetes en daarmee meer administratie, maar denkt niet dat het extra papierwerk vertraging oplevert voor gebruikers die bezwaar aantekenen.

De dienst Stadsbeheer van gemeente Rotterdam vertelt dat Handhavers tot nu toe alleen een overlastmelding konden maken, maar er nu dus een extra optie bij krijgen: een boete. “Of de handhaver kiest voor het uitschrijven van de boete of het houdt bij het maken van de overlastmelding beslissen ze zelf. Dat hangt helemaal af van hoe gevaarlijk de situatie precies is.”

De strengere handhaving is waarschijnlijk wel jammer voor Laura, die Instagram vult met foto’s van de ‘strooiscooters’: