Lening aanschaf eerste huis beschikbaar in gemeente Rotterdam

Vanaf nu kunnen huiskopers die hun eerste woning aan willen schaffen, een starterslening aanvragen bij de gemeente. Deze lening is een aanvullende lening bovenop je maximale hypotheek. Zo kunnen starters bijvoorbeeld notaris- of makelaarskosten betalen.

Dat het de afgelopen periode lastig is voor starters om een huis te vinden in de gemeente Rotterdam, is een understatement. Niet alleen blijven de huizenprijzen stijgen, er is ook nog steeds een groot woningtekort. Om deze problemen te bestrijden, introduceerde de gemeente in 2020 al de zelfbewoningsplicht voor nieuwbouwhuizen. Ook de starterslening werd toen aangekondigd.

Voorwaarden
De lening, die wordt verstrekt door Stimuleringsfonds Volkshuisvesting, moet volgens wethouder Bouwen en Wonen Bas Kurvers voornamelijk gezien worden als “een mooie plus” bij het spaargeld van starters.

De lening bedraagt maximaal 30.000 euro en is specifiek bedoeld voor mensen tussen 18 en 35 jaar. Woon je in een sociale huurwoning van een woningcorporatie, dan vervalt de maximale leeftijd. Dat maakt het voor mensen met een iets lager inkomen dus ook mogelijk om op latere leeftijd geholpen te worden met deze lening. Zo hoopt de gemeente Rotterdam niet alleen starters te helpen, maar ook de doorstroom van sociale huur- naar koopwoningen te verbeteren.

Waar moeten afgestudeerden naartoe?
Overigens is niet alleen het krijgen van een koophuis in Rotterdam lastig, ook voor net afgestudeerden die hun studentenkamer moeten verlaten blijkt het vinden van een vervangend huur- en koophuis vaak erg ingewikkeld. Reporter Zoë zocht het probleem al eerder uit.