Gemeente verkoopt haar panden: ‘Leidt niet altijd tot vooruitgang’

Talloze scholen, buurthuizen en ander gemeentelijk vastgoed zijn de afgelopen jaren verkocht aan particuliere investeerders. De procedure van de verkoop van dit vastgoed veranderde de afgelopen jaren, waarbij de panden nu vaak naar de hoogste bieder gaan. Wat gebeurt er daarna met deze panden? En wat betekent dit voor de stad? Vers Beton en OPEN Rotterdam brengen samen de gevolgen in kaart.

Gemeente Rotterdam is bezig haar vastgoed te verkopen. Op dit moment heeft de gemeente nog zo’n 3000 panden in haar bezit, maar in de afgelopen jaren verkochten ze ongeveer 70 panden per jaar. Een deel betreft commercieel vastgoed, maar voor een heel groot aantal gaat het om gebouwen met maatschappelijke functies. Bijvoorbeeld panden die dienst deden als buurthuis of sportlocatie. Ook werden er de afgelopen jaren een boel oude scholen verkocht.

In onderstaande reportage brengen we aan de hand van drie voormalige schoolpanden in Rotterdam, het verkoopproces van de gemeente in beeld. Hoe ging dat vroeger?

Oud schoolpand in de verkoop
Zo werd een oud schoolpand aan de Osseweistraat in 2016 verkocht als collectief project. De zes kopers, waaronder Mattijs Taanman, gingen hierbij samen het pand opknappen. Een langdurig proces voor de gemeente, wellicht is dat de reden dat het direct tegenover gelegen schoolpand in zijn geheel verkocht is aan een projectontwikkelaar.

,,Je verschraalt zo de sociale structuur van buurten.”

In 2018 had Bart Cosijn ook plannen met een oude school aan de Haverlandstraat. Hij wilde hier met een aantal mensen, woningen en een huiskamer voor de buurt in realiseren. Zijn plan ‘Croosland’ ging niet door, want het werd voor 1 miljoen euro verkocht aan een Chinese investeerder. ‘Je verschraalt zo de sociale structuur van buurten’, aldus Bart.

Een hele andere invulling kreeg een oud schoolpand aan de Koningsveldstraat. Deze werd door de gemeente verhuurd aan SKAR, die er ateliers en een lunchtuin voor de buurt in maakte onder leiding van Olof van der Wal. ‘Je voegt zo letterlijk waarde toe aan de omgeving, een verrijking voor de buurt’.


Wil je meer weten over hoe de gemeente haar vastgoed verkoopt? Kijk dan op de website van Vers Beton bij het dossier Vastgoed in de verkoop.