Gemeenteraad Rotterdam wil opheldering over kosten Hoekse Lijn

Verschillende partijen in de Rotterdamse gemeenteraad willen opheldering van het college over de kosten van de verbouwing van de Hoekse Lijn tot een metroverbinding. Uit het verhaal van onderzoekscollectief Spit – dat in opdracht van OPEN Rotterdam, Vers Beton, WOS en Schie onderzoek deed naar de kosten van de Hoekse Lijn – blijkt dat de verbouwing niet 90 miljoen euro, maar 175 miljoen euro duurder is uitgevallen.

D66, CDA, VVD, GroenLinks, Nida en PvdA willen dat het Rotterdamse college van burgemeester en wethouders inzicht geeft in de cijfers over de totale investeringskosten voor de Hoekse Lijn-ombouw. Daarnaast willen de partijen weten wat de rol van de RET in de verbouwing was en wat de leerpunten zijn.

OPEN Rotterdam, Vers Beton, WOS en Schie publiceerden vorige week vrijdag de eerste aflevering van de serie ‘Hoekse Lijn – De metro die miljoenen kostte’. Uit het onderzoeksverhaal blijkt dat de Hoekse lijn flink duurder is uitgevallen dan de gemeente en vervoerder RET tot nu toe communiceerden.

Voor de ombouw hadden zij 312 miljoen euro begroot, maar uiteindelijk is er voor zeker 486 miljoen euro uitgegeven en dat is nog exclusief de aangeschafte metrostellen. Tot nu toe spreekt wethouder Arjan van Gils deze bevindingen uit het onderzoek tegen.

Kijk de eerste aflevering van de vierdelige serie hieronder terug. Aankomende vrijdag zie je de tweede aflevering waarin de daadwerkelijke ombouw naar de metrolijn wordt behandeld.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat