Geslaagde orgelpromenade in Laurenskerk: ‘De orgelwereld leeft!’

Vijfhonderd liefhebbers van orgelmuziek hebben hun hart opgehaald tijdens de Rotterdamse Orgelpromenade op zaterdag 5 maart in de Laurenskerk. Volgens Iddo van der Giessen van Stichting Rotterdam Orgelstad was deze editie een groot succes. “De orgelwereld is divers, beweegt mee en leeft. We staan niet stil.”

Achttien samenwerkende Rotterdamse orgelconcert locaties en Rotterdamse organisten sloegen de handen ineen tijdens de Rotterdamse Orgelpromenade. Ze organiseerden het evenement en presenteerden het Rotterdams Orgelboek. In dit boek staan vijftien nieuw geproduceerde orgelcomposities van huidige en voormalige Rotterdamse organisten. Een aantal van deze composities stonden centraal in het programma. Zo klonk er muziek van Johann Sebastian Bach, César Franck en Nicolas de Grigny. “Dit inspireert muzikanten om muziek uit te voeren van collega’s”, vertelt Van der Giessen.

Het orgel evenement was dit jaar voor het eerst niet alleen fysiek maar ook via sociale media te volgen. Dit nieuwe initiatief werd in de eerste instantie ingezet door de coronamaatregelen. Achteraf blijkt het volgens Van der Giessen ook een goed middel voor een breder bereik. “Mensen die aan de andere kant van het land wonen, maar wel geïnteresseerd zijn in orgelmuziek krijgen een beeld van hoe het gaat in Rotterdam”, vertelt van der Giessen. “Gelukkig heeft corona ook iets goeds gebracht.”

Ben je benieuwd naar de hele live-uitzending van de Rotterdamse Orgelpromenade? Klik dan hier