Gezelligheid in Wijkpaleis tijdens ontmanteling bom: ‘Iedereen heeft een plek nodig’

Meer dan duizend Rotterdammers moesten donderdagochtend hun huis verlaten vanwege een ontmanteling van een bom in de Claes de Vrieselaan. In het Wijkpaleis waren de Rotterdammers welkom om hun tijd door te brengen. “Ze kunnen hier vandaag relaxen, eten en drinken en er worden zelfs activiteiten georganiseerd”, vertelt Mylène Baggerman, medewerker van de communicatie noodopvang afdeling van de gemeente Rotterdam. 

Tot negen uur ’s avonds mochten de bewoners van de Claes de Vrieselaan en aangrenzende straten hun woning niet in. In het Wijkpaleis, een lokaal buurthuis, werden verschillende activiteiten georganiseerd: van een ontbijtje en piano- en tekenles tot een cursus zittend dansen. “Ik vind het leuk dat de mensen ons zo goed ontvangen hier”, zegt een van de aanwezige Rotterdammers. “Het is heel handig, want veel mensen weten niet waar ze naartoe moeten. Dan is dit een prima oplossing”, vindt een bewoner die langs kwam voor een kop koffie. 

De vliegtuigbom was afkomstig uit de Tweede Wereldoorlog. Donderdagmiddag is deze succesvol onschadelijk gemaakt en vervolgens gecontroleerd op de Maasvlakte ontploft. Er was veel politie aanwezig in de omgeving om ervoor te zorgen dat niemand het afgezette gebied zou betreden.