Gezocht: enorme muur voor Meisje met springtouw

Ken je haar nog? De metershoge afbeelding van het meisje met een springtouw? Deze muurschildering ontworpen door de Rotterdamse kunstenaar Co Westerik was vanaf 1976 tot en met oktober 1988 te zien op de blinde muur van het politiebureau aan het Haagseveer.

Hierna werd de muur gesloopt. Nu zijn er plannen om het kunstwerk van de onlangs overleden Westerik te reconstrueren. Stichting Droom en Daad, de gemeente Rotterdam en het Centrum voor Beeldende Kunst (CBK) zoeken een muur voor deze nieuwe versie van ‘Meisje met Springtouw’.

Er zijn eerder pogingen gedaan om het kunstwerk te reconstrueren, maar Westerik legde zich erbij neer dat de middelen daarvoor ontbraken. „Het is nooit een schildering voor de eeuwigheid geweest”, stelde hij. De ontwerptekening van het kunstwerk bevindt zich in de collectie van Museum Boijmans van Beuningen.

Nu, met toestemming van Westeriks erven, lijkt een reconstructie er dan toch te komen. „Stichting Droom en Daad springt bij om de financiering rond te krijgen”, zegt directeur Wim Pijbes. „Het enige wat we nu nog nodig hebben is een geschikte muur.” Voor de herplaatsing van het werk is een verticale oppervlakte nodig van zo’n vijfentwintig meter hoog bij zes meter breed. Hiervoor doet Pijbes een oproep aan alle Rotterdammers, met twee voorwaarden: „Het moet een markante, zichtbare plek in de stad zijn en de muur moet uit bakstenen bestaan. Een bedrijf, woningbouwvereniging of particulier die een buitenmuur van dit formaat beschikbaar stelt kan zich melden.” Voor het beoordelen van de voorstellen is een jury samengesteld, bestaande uit schrijver Ernest van der Kwast, galeriehoudster Fenna de Vries, CBK’s hoofd Beeldende Kunst en Openbare Ruimte, Siebe Thissen en Wim Pijbes. Zo meldt het NRC Handelsblad.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat