Gids Gudrun organiseert bosbaden om Rotterdammers in contact te brengen met de natuur

Lucas van Zuijlen, architect en natuurliefhebber, verruilt zijn stedelijke omgeving in Rotterdam-Noord regelmatig voor de weelderigheid van het groen door mee te gaan bosbadderen. Daarvoor gaat hij op pad met Gudrun Feldkamp, zij organiseert bosbaden in en rondom Rotterdam. “Hoe voelt de wind? Adem haar in door je neus. Welke temperatuur heeft ze?”, klinkt de stem van bosbadgids en initiatiefnemer van de Forest Bathing Academy.

Met de stad op de achtergrond, windmolens in het zicht en schepen die voorbij varen, pogen de deelnemers contact te maken met de natuur: de planten, de bomen, de vlinders, de stenen en zelfs de Schotse hooglanders. De aanwezigheid van de stad hoort er juist bij. “Ook dat is natuur”, zegt Gudrun. 

Hoewel sommige voorbijgangers duidelijk verrast lijken, tonen de deelnemers van het bosbad geen aarzeling terwijl ze met hun handen door het zand gaan, geschenken uitwisselen die de natuur heeft geboden, of ontspannen in hangmatten terwijl ze de toppen van de bomen verkennen. Bosbaden is absoluut geen onzin of iets zweverigs. De wetenschappelijk bewezen bosbadmethode volgt een opbouw waarbij de hartslag en bloeddruk dalen en stress vermindert. Dat niet alleen, het zou ook slapeloosheid, overbelasting en paniekaanvallen verminderen

Voor de meeste deelnemers is dit het eerste bosbad. Ook voor Heleen Fabian en Lisa Beek: “Het is bijna niet in woorden uit te drukken: het gevoel van één zijn met de natuur, terwijl je zo dichtbij het drukke leven bent.” Voor Lucas, die zijn zesde bosbad nam, was het opnieuw een heerlijke ervaring om op een leuke manier kennis te maken met de natuur op het eiland. “Ik vind die Schotse hooglanders fantastisch. De rust die zij uitstralen.” Het liefst zou Julian nog dichter bij de dieren zijn gekomen, maar dat werd afgeraden door bosbadgids Gudrun.