Gokreclames verdwijnen uit Rotterdamse straatbeeld: ‘Het leed is al geschied’

Posters of borden op straat met daarop reclames voor online gokken zijn vanaf aankomende zaterdag verleden tijd. Vanaf 1 juli geldt er in Nederland namelijk een verbod op dit soort reclame-uitingen. Dat betekent dat op veel openbare plekken posters worden omgewisseld voor andere reclame, maar: “Het lijkt wel of gokbedrijven hun reclamebudget met volle kracht hebben uitgegeven om nog zoveel mogelijk mensen aan het gokken te krijgen”, vertelt Gerben van Dijk van de Rotterdamse ChristenUnie.

En volgens marktonderzoeker Nielsen (NOS) is dat ook zo. In de eerste vijf maanden van dit jaar werd er zo’n 73 miljoen euro uitgegeven aan gokreclames. Dat is bijna 18 procent meer dan een jaar eerder. Aan specifiek buitenreclame werd zelfs twee keer zoveel uitgegeven. Van Dijk noemt het goed nieuws, maar denkt dat veel leed al geschied is: “Mede door de enorme reclamegolf die gokbedrijven over ons hebben uitgestort. Zeker verslavingsgevoelige mensen zullen er blij mee zijn. Het is een enorm plezier dat de stad verlost is van de voortdurende aandacht die gokbedrijven van argeloze voorbijgangers vraagt.”

Lees ook: Verslavingskliniek en CU willen af van gokreclames: ‘Gokken wordt genormaliseerd’ (29 maart 2023)

‘Iets leuks, iets sociaals’
Bijna twee jaar lang mochten online gokbedrijven nieuwe klanten strikken door het laat zien van reclames op tv, radio, online en in de openbare ruimte. Er kwam al snel veel kritiek, ook vanuit de Rotterdamse raad. Van Dijk pleitte voor een totaalverbod en stelde in maart vragen aan de gemeenteraad. Ook Tim de Haan van D66 vond ‘dat het wel een tandje minder mocht’. De VVD was minder kritisch: “Door zo’n verbod drijf je mensen naar het illegale gokcircuit.”

Peter Gerritsen, poliklinisch medewerker van verslavingskliniek Triora, pleitte in maart al voor een verbod: “Ze zijn bijzonder storend. Gokken wordt gepresenteerd als iets leuks, sociaals, iets wat je met vrienden doet. Als gokken wordt genormaliseerd, denken verslaafden dat hun verslaving niet zo erg is.”