Gratis speelgoed in Afrikaanderwijk

Speelotheek Leuk Leren 010 in de Afrikaanderwijk is enkele weken geleden gestart met WoensdagWeggeefDag. Met deze weggeefactie wordt er elke woensdag speelgoed gedoneerd via Instagram en Facebook. Volgers kunnen zich aanmelden door te reageren op berichten, waarna het speelgoed wordt verloot.

De speelotheek is een uitleencentrum voor spelletjes, puzzels, boeken en ander speelgoed. “Het is vergelijkbaar met een bibliotheek”, legt directeur Sandra Pardoel uit. Voor één euro per maand kunnen buurtbewoners lid worden van de speelotheek en hier zo onbeperkt speelgoed lenen.

Het meeste speelgoed bij speelotheek Leuk Leren 010 wordt gedoneerd door particulieren of door stichtingen. “Sommige mensen kopen zelfs nieuw speelgoed voor ons”, zegt Sandra. “Niet al het speelgoed is gebruikt, mensen vinden het gewoon een goed doel.” Het meeste speelgoed is gedoneerd met Koningsdag. “Omdat de normale Koningsdag niet door kon gaan, is er in Hilligersberg een doneeractie gestart. Toen is er heel veel speelgoed gedoneerd.” Omdat de speelotheek het speelgoed bijna niet kwijt kan, is de weggeefdag bedacht. “We posten op onze socials een foto van het beschikbare speelgoed, waar mensen dan op kunnen reageren. De dinsdag daarop wordt de nieuwe eigenaar bekend gemaakt.” Iedereen mag meedoen met het loten, maar de gelukkige moet het speelgoed wel op komen halen.

“We hebben al meer dan veertig dingen weggegeven, en er staan nu nog zo’n honderd codes online”, vertelt Sandra. “We zijn van plan om door te gaan tot de zomervakantie, maar als het speelgoed dan nog niet op is gaan we gewoon verder. We krijgen namelijk ook veel nieuwe donaties binnen.”

De speelotheek is een initiatief van stichting De Katrol. Deze stichting houdt zich bezig met de ontwikkeling van bewoners van Charlois, Feijenoord en Delfshaven. In deze gebieden hebben sommige ouders een tekort aan materiaal om thuis met kinderen te oefenen. “Sommige ouders hebben niet veel in huis, maar spelen is leren”, Sandra. “Daarom zijn we toen de speelotheek begonnen, en we worden hierbij gesteund door het Sint Laurensfonds.”

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat