Green Power Kids willen Rotterdam verduurzamen

We willen van Rotterdam een duurzame stad maken die fijn is om in te leven. De energietransitie is in volle gang. Maar wat vindt de jongste generatie eigenlijk van de stad van de toekomst?  In Bospolder-Tussendijken gaan kinderen van groep 7 en 8 van twee bassischolen, OBS Dakpark en de Valentijnschool, op pad. Ze gaan als journalisten met de mobiele telefoon de wijk in om filmpjes te maken over duurzaamheid. Ze laten ons zien wat zij belangrijk vinden, en wat er beter kan in hun wijk en in de stad.

Aflevering 8 
Deze laatste aflevering staat vooral in het teken van hergebruik. 

Ravi, Ilyas en Youssef van de Valentijnschool zijn weer bij De Kroon en laten zich rondleiden door Tom van Doveren door HET LAB Rotterdam, een makerspace waar kinderen leuke dingen met techniek kunnen doen. 

Esmee Tanis is als voorzitter van de klimaattafel consumptie betrokken bij het Rotterdamse Klimaatakkoord. Zij gaat een dagje op pad met de kinderen van zowel het Dakpark als de Valentijnschool en vertelt waar ze mee bezig is en waarom.  Ook voelt ze de kinderen aan de tand over wat zíj belangrijk vinden op het gebied van duurzaamheid, en wat ze willen verbeteren.

De Valentijn kids gaan op bezoek bij recyclingbedrijf GroenCollect, waar het op school ingezamelde brood naartoe gaat. Ze ontmoeten Philip Troost en leren wat daar met het brood gebeurt, en wat er verder nog gerecycled wordt.

Tot slot heeft Amir 10 tips voor de beginnend filmmaker.

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/IURHx_M4z-o” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>

 
Aflevering 7
De Green Power Girls van de Valentijnschool gaan in het Zelfregiehuis Delfshaven in gesprek met Tonny van Sommeren en leren over inductie koken, over gezond eten en over wat er gebeurt met broodafval. De jongens van de Valentijn bezoeken Wattlab in bedrijfsverzamelgebouw De Kroon. Ze spreken met studenten over zonnecellen op auto’s en over het wereldkampioenschap rijden op zonne-energie: de Solar Challenge.

Aqsa, Chakir, Lovely en Khiona van de Valentijn ontmoeten Julia Hevemeyer van de onlangs opgerichte Delfshaven Energie Coöperatie. Zij vertelt wat de coöperatie van plan is, en wat een energiecoach is. Amir van OBS Dakpark maakt zich grote zorgen over het afval op straat.

Aflevering 6
De Green Power Kids van beide scholen gaan in deze aflevering op onderzoek uit hoe twee grote pleinen, het Bospolderplein en het Driehoeksplein, verbeterd kunnen worden om ze klimaatbestendig, groen, veilig en leuk te maken. Ze vragen dat aan bewoners, aan de wijkmanager van BoTu, en aan Ayten van Duimdrop. Ze sluiten zelfs een deal met de wijkmanager, Marleen ten Vergert.

De jongens van de Valentijnschool interviewen Anne-Marie Verheijen van de gemeente en Rob Beumer van ENECO over de aanleg van het warmtenet. De meiden van het Dakpark leren van Barbara Dorleijn van Beat the Bag, dat je tassen kunt maken van afgedankte vlaggen. Ook leren ze hoe vrouwen in het Zelfregiehuis Delfshaven geld kunnen verdienen in het naaiatelier met hergebruikte materialen.

Aflevering 5
De Green Power Kids van OBS Dakpark brengen een bezoek aan Arjo Rozendaal in de Grote  Visserijstraat om de zonnepanelen op zijn dak te bewonderen, maar ook zijn drone! Om stoom af te blazen gaan ze sporten in het park onder begeleiding van Arnold Zijler van Sportbureau Tino. In een korte les leren de kids hoe het ook al weer zit met duurzame energie. 

De kids van de Valentijnschool gaan in gesprek met de wijkmanager van Bospolder-Tussendijken, Marleen Ten Vergert. Ze ondervragen haar over duurzaamheid in de wijk en in het bijzonder over het programma ‘Veerkrachtig BoTu 2028’. Natuurijk geven de Green Power Kids ook hun adviezen aan de wijkmanager.

Aflevering 4
De gemeente heeft een brief aan de bewoners van Bospolder-Tussendijken gestuurd dat zij van plan is de wijk aardgasvrij te maken. De Green Power Kids gaan in deze aflevering allerlei mensen thuis en op straat vragen wat zij daarvan vinden. Daarbij krijgen ze moeilijke tegenvragen. De meiden van de Valentijnschool gaan een bakkerij in om te kijken of deze duurzaam is. De meiden van  OBS Dakpark kijken wat er allemaal verbeterd kan worden aan huis. En de jonge rappers JuJu en Appie B stellen zichzelf voor met hun nieuwe Milieurap!

Aflevering 3
De Green Power kids gaan in deze aflevering de schooldirecteuren aan de tand voelen over hoe duurzaam de school is. Aqsa, Meera, Khiona en Lovely van de Valentijnschool gaan daarvoor zelfs het dak op met directeur Martin Krijgsman. Ook interviewen zij Yousra van de leerlingenraad. De jongens, Ravi, Ilyas en Chakir, knopen gesprekken aan met medeleerlingen over duurzaamheid en over hoe hun wijk eruit moet komen te zien.

Op OBS Dakpark ontdekken Amir, Abdulilah en Amir wat directrice Marja Damman voor dromen heeft om de school te vergroenen, en geven hun commentaar daarop. De meiden van OBS Dakpark Oumaima, Keisha, Ruth en Dina brengen een bezoek aan het proefpark, en pleiten ervoor dat het open moet blijven.

Aflevering 2
De Green Power kids gaan in deze aflevering voor het eerst de wijk in. Aqsa, Meera, Khiona en Lovely van de Valentijnschool gaan op pad om te kijken hoe het is gesteld met afvalscheiding, of mensen dat al doen en wat er beter moet.

Oumaima, Ruth, Yvette en Amir  onderzoeken of hun school, OBS Dakpark, al duurzaam met energie omgaat. Hoe groen is de wijk en waarom is groen eigenlijk goed? Dat vragen Ravi, Youssef, Ilyas en Chakir zich af. Plastic hoort niet op straat en ook niet in het riool, vinden Keisha, Dina, Amir en Abdulilah.

Aflevering 1 
Acht kinderen van de scholen OBS Dakpark en Valentijnschool hebben net de eerste les gehad in filmen met de mobiele telefoon, als mobiele journalist. Ze stellen zichzelf voor en vertellen wat ze willen verbeteren in de wijk op het gebied van duurzaamheid. Wat opvalt, de Green Power Kids willen vooral meer groen en minder plastic op straat. In een interview met de docent, Eric Creemers, vragen ze wat duurzaamheid eigenlijk is en waarom het zo belangrijk is.

Trailer Green Power Kids

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter