Gris Gris – Sieraden met een betekenis

De driedelige serie Gris Gris, sieraden met een betekenis, gaat over het ontstaan van een nieuwe generatie sieraden, gebaseerd op en geïnspireerd door de culturele diversiteit van Rotterdam.

Drie Rotterdamse sieraadontwerpers, Anke Huyben, Machteld van Joolingen en Kirsten Spuijbroek, gaan in hun stad op zoek naar nieuwe inspiratiebronnen. Anke gaat op bezoek bij Lulu en haar moeder Sofie, van Chinese afkomst; Kirsten brengt een bezoek aan Nimo, van Somalische afkomst; Machteld ontmoet Jacqueline, geboren in Suriname. Deze vrouwen openen hun deur voor de ontwerpers omdat ze het heel belangrijk vinden te onthullen en te delen wat voor hen zo dierbaar is maar wat vaak in laatjes, kistjes of zakjes verborgen blijft, afgedaan als ‘folklore en niet meer van deze tijd’. Het gaat om sieraden met een diepgewortelde traditie, die sociale, culturele, religieuze, maatschappelijke, economische ontwikkelingen en verhoudingen weerspiegelen. Sieraden waarmee ze zich mooi maken, zich beschermd voelen, waar ze kracht aan ontlenen, waar aan ze herinneringen bewaren en die ze troost geven. En wie kent dit niet?

De ontwerpers reizen met de vrouwen mee naar hun verleden, naar de herkomst van het sieraad en hun persoonlijke verhaal.
Na hun bezoek trekken de ontwerpers zich terug op hun ateliers. Wat er dan ontstaat is een verrassend, confronterend en emotioneel proces dat laat zien wat er gebeurt als je durft te delen met elkaar, als je open staat voor elkaars culturen, voor de invloed en verandering door migratie.
Een spannend moment breekt aan. De ontwerpers openen nu hun deur, voor de vrouw door wie ze zich hebben laten inspireren. Hun reacties zijn ontroerend, niet alleen omdat ze hun verhalen in de sieraden herkennen maar vooral omdat die nu gehoord worden en voortleven in bijzondere sieraden van artistiek en hoogwaardige kwaliteit.

 

 
Aflevering 3
Sieraadontwerpster Machteld van Joolingen ontmoet Jacqueline, geboren in Suriname. Jacqueline heeft een bijzonder verhaal bij een ring die haar moeder van haar vader kreeg. Machteld werd door haar verhaal geinspireerd om een sieraad te maken.

Aflevering 2
Sieraadontwerpster Kirsten Spuijbroek bezoekt Nimo Hoddoon, en raakt gefascineerd door haar verhaal over de plek waar ze geboren is, onder een boom, haar thuis in Somalië. Nu is Rotterdam voor Nimo de stad waar ze nooit meer weg wil. Het sieraad dat Kirsten ontwerpt benadrukt dit thuisgevoel.

Aflevering 1
In de eerste aflevering van Gris Gris ontmoet sieradenontwerpster Anke Lulu en haar moeder Sofie, van Chinese afkomst.

Evenement 3 december – Maak zelf een Gris Gris sieraad!
Aan de serie Gris Gris is ook een event gekoppeld op 3 december in Het verhalenhuis Belvedère. De drie korte films worden vertoond en het publiek kan haar eigen ontworpen Gris Gris, geïnspireerd op  de uitgezonden afleveringen inleveren. De inzendingen worden door een jury (de drie ontwerpers uit de films) beoordeeld. De persoon onder het publiek die het meest interessante Gris Gris ontwerp heeft gemaakt krijgt een prijs uitgereikt.
Programma op 3 december:
·       14.00 uur vertoning van de drie korte films over Gris Gris van OPEN Rotterdam
·       Tussen 14.30 en 15.30 uur kunnen deelnemers hun sieraad brengen
·       15.30 uur jureren en om 16.00 uur de prijsuitreiking 

Wil jij meedoen? Bekijk dan de Gris Gris afleveringen en laat je inspireren. Maak je eigen sieraad en neem dat 3 december mee naar Het verhalenhuis Belvedère en maak kans op een bijzondere prijs.
Het Gris Gris concept is ontwikkeld door Karin van Paassen en Chequita Nahar. De serie Gris Gris is gemaakt door Afra Jonker met financiering van de Gemeente Rotterdam, Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid Holland, stiching Sanssouci en Boa Producties. Cinematografie is van Nicole Batteké.

Gris Gris is vanaf 10 november op donderdag 18.15 uur te zien op OPEN Rotterdam tv en de social media en online kanalen van OPEN Rotterdam.