Groene prullenbakken verzamelen meer afval

Groene prullenbakken halen bijna tweederde meer afval op dan de huidige grijze bakken. Dat blijkt uit een gedragsonderzoek dat de afgelopen maanden in Rotterdam plaatsvond. De bakken vallen meer op en bewegen mensen onbewust om hun afval eerder in de bak te gooien dan op de grond. 

Wethouder Eerdmans (Buitenruimte): “Deze goede resultaten helpen enorm in ons zwerfvuiloffensief. Rotterdam houdt dan ook de ruim 100 groene bakken op drukke, zwerfvuilgevoelige plekken in de stad en gaat de proef verder uitbreiden.” Voor de zomer zijn op tien locaties in de stad opvallend groene prullenbakken geplaatst. Er is onderzocht welke invloed de groene kleur heeft op het vuilgedrag. Uit onderzoek van gedragsbureau Dijksterhuis en Van Baaren in samenwerking met de gemeente Rotterdam blijkt dat in de groene bakken 63% meer stuks vuil belandt ten opzichte van de grijze prullenbakken. 

Vanwege de positieve resultaten blijven de groene afvalbakken voorlopig te zien in Rotterdam. Er staan er nu ruim honderd op de Vierambachtstraat, Dordtselaan, Crooswijkseweg, Stationssingel, Proveniersstraat, Zwart Janstraat/ Noordmolenstraat, Zwaanshals, Ambachtsplein en de Vlietlaan (binnenkort, na de herinrichting). Op korte termijn wordt ook onderzocht wat de toegevoegde waarde is van groene prullenbakken op OV-punten.