GroenLinks Rotterdam start meldpunt voor onnauwkeurige ‘slimme’ meters

GroenLinks Rotterdam is een meldpunt gestart om uit te vinden hoeveel Rotterdammers nou eigenlijk twijfelen aan de nauwkeurigheid van hun ‘slimme’ energiemeter. Uit een steekproef van keuringsinstantie Kiwa blijkt namelijk dat deze meters soms een hoger energieverbruik aangeven dan daadwerkelijk door de gebruiker verbruikt is.

Dat betekent dat je in die gevallen meer betaalt dan bedoeling is, en dat is met de huidige energieprijzen een groot probleem. Daarnaast moet je, als je twijfelt over de standen van je ‘slimme’ meter, zelf garant staan voor de onderzoekskosten. Zo’n onderzoek kost ruim 500 euro en als uit het onderzoek blijkt dat de meter wel normaal functioneert, moet je die 500 euro zelf betalen.

Vragen en onderzoek
“Dit is een passieve houding van de netbeheerder die de verantwoordelijkheid ten onrechte bij de gebruiker legt” aldus GroenLinks raadsleden Larissa Vlieger en Mina Morkoç. Om uit te zoeken hoe dit probleem in Rotterdam kan worden aangepakt, hebben de GroenLinks raadsleden vragen gesteld aan het college. Ook zijn Larissa en Mina een meldpunt gestart voor Rotterdammers die zich zorgen maken over de precisie van hun ‘slimme’ meter.

Niet alleen uit de recente steekproef van keuringsinstantie Kiwa blijkt dat duizenden gasmeters het verbruik niet goed registreren. In 2017 bleek uit een soortgelijk onderzoek van de Universiteit Twente al dat slimme meters vaak helemaal niet zo slim zijn. Sommige elektriciteitsmeters geven tot wel drie keer te veel kilowattuur door.