Grootste deel blijft online, maar tóch fysiek evenement op IFFR: ‘Weer dat festivalgevoel’

Het International Film Festival Rotterdam (IFFR) – dat vandaag begint – vindt dit jaar opnieuw online plaats. Ondanks de versoepelingen van de coronamaatregelen en het opengaan van bioscopen is het niet mogelijk om daarvan af te wijken. Wel heeft het Rotterdamse filmfestival een verrassing in petto voor filmliefhebbers.

Volgens een woordvoerder van het IFFR vindt de originele opening van het festival (de première van de film Along the Way van Mijke de Jong) tóch in fysieke vorm plaats. Tijdens het slotweekend wordt haar film vertoond in de Rotterdamse bioscopen Cinerama, LanterenVenster en Pathé Schouwburgplein. “We willen op die manier toch een beetje terug naar dat festivalgevoel.”

Rest van IFFR-programma blijft online: ‘Erg zuur’
De rest van het programma blijft zoals eerder was aangekondigd: online. “Dat kan niet meer omgezet worden. Dat is erg zuur, ook omdat vandaag de versoepelingen ingaan. Maar op het laatste moment het programma omgooien was niet meer haalbaar”, aldus de woordvoerder.

“Alles is al georganiseerd voor het online programma. We hebben lang vastgehouden aan een plan B mochten er toch versoepelingen komen. Maar op een gegeven moment is de knoop doorgehakt en hebben we al onze energie in het online programma gestopt.”

Het International Film Festival Rotterdam 2022 begint vandaag en duurt tot zondag 6 februari. Het volledige programma is hier te vinden.