Drukte bij Rotterdamse Testen voor je reis-locaties: ‘Mensen dringen hier voor’

Vanaf 1 juli is het mogelijk om je gratis te laten testen voor je op reis gaat. Voor de meeste landen is het namelijk verplicht een negatieve PCR- of Antigeentest te doen, waardoor je een QR-code krijgt die je aan de grens of op het vliegveld kan laten zien. Maar dit gaat nog niet helemaal soepel, en dat terwijl de zomervakantie voor de deur staat.

Al weken kijkt Anna uit Rotterdam uit naar haar vakantie in Frankrijk met een vriendin. Ter voorbereiding maakt ze een afspraak voor een coronatest en afgelopen zaterdagochtend liet ze zich testen. Anna: ‘’Het was erg rustig bij de testlocatie aan de Honingerdijk. Er was één ander gezin en verder niemand.’’ Op de vraag wanneer ze de uitslag binnen krijgt, hoort Anna dat het net iets langer dan 24 uur kan duren door de drukte. Maar daarom heeft ze zich juist expres twee dagen voor vertrek naar Frankrijk laten testen.

Alleen: op de dag van vertrek heeft Anna nog steeds geen uitslag. ‘’Om 8 uur ‘s ochtends ben ik de GGD gaan bellen. Na even in de wachtrij te hebben gestaan, werd ik doorverbonden met het desbetreffende bedrijf waarbij ik de test heb laten doen. Toen kreeg ik te horen dat ik wachtende nummer 126 was.’’ Na 2 uur in de wachtrij had ze nog steeds geen medewerker aan de lijn. Anna: ‘’Toen ik wachtende nummer 24 was werd de lijn verbroken. De hoop dat ik de uitslag nog krijg heb ik inmiddels wel opgegeven.’’

Klachten zijn bekend bij ministerie
Volgens woordvoerder van het Ministerie van Infrastructuur en Waterschap Joris Drost zijn de klachten over het doorzetten van de negatieve testuitslagen naar de Coronacheck-app bekend. Over het niet ontvangen van uitslagen heeft hij eerder op de dag nog niets gehoord.

Drost: ‘’Wij hebben afspraken gemaakt met particuliere bedrijven die de testen faciliteren. Zij zijn dan ook verantwoordelijk voor het op tijd leveren van de testuitslagen. Wel is er een storing bij laboratoria bekend, waardoor er vertraging is opgelopen met het doorgeven van uitslagen.’’

Voordringen en ruzie met GGD-medewerkers
Anna is niet de enige met problemen met het testen. Vanochtend stond onze verslaggever Demi in de rij voor een PCR-test voor haar vakantie. In de verkeerde rij, bleek na een uur. ‘’Toen ik aankwam bij Ahoy zag ik groot ‘’GGD’’ met daarvoor een rij staan. Toen ben ik daarin gaan staan. Later bleek ik ergens anders heen te moeten.’’

Terwijl Demi in de verkeerde rij stond ging niet alles helemaal soepel. ‘’Mensen drongen voor, kregen ruzie met de medewerkers. Op een gegeven moment werd er opgeroepen om je PCR-test om te boeken naar een Antigeentest als je binnen 24 uur je uitslag nodig had. Maar ook de Antigeentesten waren al vol.’’ Voor bijvoorbeeld Marokko is een PCR-test verplicht en is het niet mogelijk om met een antigeentest het land in te komen.

De tekst gaat door onder de video.

Laboratorium zou testen niet meer aankunnen
Eenmaal aan het juiste loket van de GGD werd Demi snel geholpen, na 5 minuten stond ze weer buiten. ‘’Bij de GGD was er helemaal niemand voor mij, hier kon ik wel gewoon doorlopen. Woensdag vertrekt mijn vlucht naar Spanje. Ik heb begrepen dat ik 48 uur van tevoren de test moet hebben gedaan, dus hopelijk krijg ik de uitslag op tijd.’’ De GGD herkent de problematiek niet; ‘’Als mensen via de telefoon bij ons een afspraak maken voor hun reis dan hebben wij gewoon genoeg capaciteit.’’

RTL Nieuws meldt dat één van de grootste laboratoria het testen niet aan kan. Lead Healthcare, een bedrijf waar je je gratis kan laten testen, geeft aan even geen nieuwe testafspraken meer aan te nemen. Een woordvoerder van het Ministerie van Volksgezondheid en Sport heeft aan RTL Nieuws laten weten dat er hard gezocht wordt naar oplossingen.

Op Twitter wordt er flink geklaagd over het systeem, daar hebben mensen wel degelijk hun vlucht gemist door het niet of te laat ontvangen van de uitslag.