Handleiding voor de successupporter: zó sta je niet voor paal

Feyenoord speelt woensdag 25 mei 2022 om 21.00 uur voor het eerst sinds twintig jaar een Europese finale. Dat is natuurlijk iets waar fanatieke supporters al weken reikhalzend naar uitkijken, mààr het trekt ook een hoop successupporters aan. Voor hen deze handleiding.

Wat moet je nou weten als dit de eerste keer is dat je dit seizoen Feyenoord kijkt? Wie moet je kennen om mee te kunnen praten met de échte kenners? En wat is buitenspel? In deze beknopte handleiding voor de successupporter, legt OPEN Rotterdam je alles uit wat je moet weten voordat jij woensdag de finale kijkt!

Jongens van de club
Feyenoord staat bekend om zijn goede jeugdopleiding. Grote spelers als Stefan de Vrij en Georginio Wijnaldum zijn opgeleid in Rotterdam Zuid. Ook op dit moment spelen er een aantal jonge spelers in het elftal van Feyenoord die de club zelf heeft opgeleid. Deze jongens van Zuid moet je zeker kennen en éxtra enthousiast supporten:

Topscorerstitel
Er wordt ook een tweede strijd uitgevochten op het veld: wie wordt de topscorer van de Conference League? Zowel Feyenoord spits Cyriel Dessers als AS Roma spits Tammy Abraham hebben tot nu toe 10 keer gescoord. Dessers scoort altijd al de mooiste doelpunten, maar tot nu toe wel hele belangrijke én hele snelle. Hij heeft op dit moment het record voor snelste Europese goal in de tweede helft: hij scoorde thuis tegen Marseille al na 9 seconden in de tweede helft.

Vuurwerk
De supporters van Feyenoord staan bekend om een goede sfeer, en vuurwerk. Heel veel vuurwerk. “No Pyro, No Party” is een veel gehoorde leus onder de fanatieke supporters. De UEFA vindt het maar niets al dat vuurwerk, Feyenoord kreeg dit seizoen dan ook al ongeveer een half miljoen (!) euro aan boetes. Dat zal de supporters niet tegenhouden, je kunt tijdens de finale dus waarschijnlijk ook weer een flinke fakkelzee verwachten.

De VAR
Mocht je echt niet zo vaak voetbal kijken, is het wel handig dat je een paar basisprincipes begrijpt. Voornamelijk buitenspel zorgt onder de niet-voetbalfans nog wel eens voor verwarring. Hoe zit dat nou? Stel: Een verdediger van Feyenoord speelt de bal naar een van de aanvallers, maar op het moment dat die aanvaller vóórbij de laatste verdediger van de tegenpartij staat, is-ie buitenspel. Helemaal niet ingewikkeld.

Voor het eerst dit toernooi is er ook een VAR. VAR staat voor Video Assistant Referee, oftewel Videoscheidsrechter. Bij dubieuze beslissingen kan de VAR ingrijpen. De VAR heeft de beschikking over allerlei videoschermen en kan tijdens de wedstrijd situaties terugspoelen en de scheidsrechter adviseren. Soms worden er op die manieren rode kaarten gegeven voor overtredingen die de scheidsrechter over het hoofd heeft gezien of doelpunten afgekeurd omdat het nét aan buitenspel was.

Gelijkspel
Het is natuurlijk een finale, dat betekent dat er iemand móét winnen. Eindigt de wedstrijd na 90 minuten in een gelijkspel, dan wordt de wedstrijd verlengd. De verlenging duurt twee keer 15 minuten. Is er dan nóg geen winnaar, moeten er penalty’s worden genomen. De wedstrijd zou dus zomaar tot 12 uur ‘s nachts kunnen duren.

Deze mannen staan (waarschijnlijk) in de basis

De drie belangrijkste wissels