Voor- en tegen demonstratie voorleesmiddag dragqueens LantarenVenster

Lantarenvenster organiseert een voorleesmiddag voor kinderen, door drag queens. Ma’MaQueen en Xtra Xceptit lezen op zondag 16 april kinderen verhalen voor over acceptatie, diversiteit en inclusiviteit. Niet iedereen reageert hier positief op: de conservatieve LGBT+-organisatie De Roze Leeuw protesteert tegen het evenement. En dat trekt honderden tegendemonstranten.

“Wij organiseren deze middagen met de beste bedoelingen”, vertelt dragqueen Ma’Ma Queen. “Het is heel jammer dat er zo veel mensen komen protesteren, want ze kunnen ook met ons in gesprek gaan. Ik denk dat ze onze gedachtegang niet begrijpen.” Ma’Ma Queen geeft aan dat ze het belangrijk vindt om kinderen te leren over diversiteit en inclusiviteit. “We krijgen van de ouders en de kinderen ook alleen maar leuke reacties.” Omdat de veiligheid van de kinderen en de dragqueens voorop staat, is de voorleesmiddag in stilte vervroegd. “We hebben aan niemand iets laten weten, behalve de aanwezige ouders”, laat de organisatie weten.

Verkeerd beeld
De Roze Leeuw is een LGBT+ stichting, maar protesteert toch tegen deze voorleesmiddagen. Oprichter van De Roze Leeuw, Lennard van Mil wil voorkomen dat homo’s een verkeerde reputatie krijgen. “Wij kennen het wereldje van drag queens, maar de meeste mensen niet. We willen niet dat mensen een verkeerd beeld krijgen van de community.” In 2018 publiceerde Vers Beton een interview met Lennard, met meer uitleg over zijn motivatie.

Tegendemonstratie
Naast De Roze Leeuw zijn er ook andere groeperingen aanwezig, waarvan sommigen extreemrechts. Prinsenvlaggen wapperen boven de menigte, en ook VOC-symbolen worden getoond. Ook is de jongerentak van het Forum voor Democratie aanwezig. Deze groeperingen gebruiken verschillende argumenten. Eén van de demonstranten geeft aan bang te zijn dat kinderen mee moeten doen aan dragshows. “Het begint met voorlezen, maar je weet niet wat er daarna kan gebeuren”, zegt hij.

Door de rechtse geluiden is er ook een tegendemonstratie georganiseerd, waar zeker honderden mensen op af komen. Onder andere Bij1 en Antifa zijn aanwezig aan deze kant. “Het is mooi om te zien dat wij flink in de meerderheid zijn”, zegt een van de tegendemonstranten. “Het is belangrijk dat kinderen meekrijgen dat ze zichzelf mogen zijn, want zelf kom ik uit een situatie waar dat niet kon.” De Roze Leeuw en de tegendemonstranten keren zich al gauw tegen elkaar, en de organisatie wordt uitgejouwd. “Roze Leeuw, opgerot, schaam je!”

Grimmige sfeer
De situatie wordt snel onstuimig, waarna de groepen uit elkaar worden gehaald door de politie. De tegendemonstratie, die met afstand de grootste groep mensen trekt, vindt het oneerlijk dat zij worden aangepakt. “De nazi’s staan achter je, draai je om!” Er worden eieren gegooid en volgens Twitteraars worden er mensen gearresteerd. Ook wordt op Twitter gedeeld dat er mensen zijn lastiggevallen in het openbaar vervoer na afloop van de demonstraties.