Hardlopers dragen naamplaatje slachtoffers tijdens herdenking Oekraïne

In Kralingen zijn op zondag 18 september de helden van Oekraïne herdacht. Er is een stiltemoment gehouden voor Oekraïense soldaten, vrijwilligers en hulpdiensten die zijn gesneuveld in de oorlog en er was een hardloopronde waarbij de deelnemers een naamplaatje met een overleden familielid, vriend of kennis droegen.

De herdenking is onderdeel van een grote internationale actie om Oekraïne te steunen. Anna Levytska loopt voor haar ex-collega Alexander Makho. “Hij is in mei vermoord in de buurt van Izjoem, in Oekraïne. Hij gaf zijn leven voor ons land en daarom is het een grote eer om voor hem te rennen”, vertelt Anna. Ook de organisator zelf, Uliana Bun, heeft een held om te eren: “Het was een hele jonge jongen, hij was pas 18. Hij is een paar weken geleden overleden in Cherson.”

Tijdens het herdenkingsmoment lopen de emoties hoog op. Deelnemers delen verhalen met elkaar en steunen elkaar in deze moeilijke tijd. “Ik kan soms de verhalen nog steeds niet geloven”, vertelt een andere deelnemer.