Rotterdammers staan stil bij 1 jaar oorlog in Oekraïne

De oorlog in Oekraïne begon een jaar geleden. Daarom wordt er deze week in Rotterdam op verschillende manieren aandacht geschonken aan de oorlog in Oekraïne. Zo wordt de Erasmusbrug op vrijdagavond verlicht in de kleuren van de Oekraïense vlag. Bij het stadhuis wordt van 18.00u een bijeenkomst gehouden. Er is een stiltemoment van 365 seconden en aansluitend is er een stille tocht naar de Erasmusbrug.

In het afgelopen jaar maakte OPEN Rotterdam de volgende reportages over Rotterdammers de oorlog in Oekraïne.

Viktoria vluchtte met twee kinderen uit Kyiv en bouwt haar leven weer op in Blijdorp
Viktoria is in maart met haar twee kinderen, dochter Alisa van 11 en haar 6 jaar oude zoontje Mark, gevlucht uit Kyiv. Na twee heftige weken in Polen, waar ze met 11 mensen en 2 dieren in een tweekamerappartement zat, is ze terechtgekomen in een appartement in Rotterdam Blijdorp, waar ze haar leven weer probeert op te pakken.

Angelina ontvlucht oorlog Oekraïne en zet karaoke-avond terug op de kaart in POING

Angelina ontvlucht oorlog Oekraïne en zet karaoke-avond terug op de kaart in Angelina bezocht vijf jaar geleden Rotterdam en raakte op een woensdagavond verzeild op een karaoke-avond in het toenmalige BAR. Nu, 5 jaar later, is ze vanuit Kyiv gevlucht voor de oorlog en kwam ze weer uit in Rotterdam. Sindsdien is BAR veranderd in POING en zijn de karaoke-avonden gestopt. Angelina heeft daar nu eigenhandig verandering in gebracht.

Hardlopers dragen naamplaatje slachtoffers tijdens herdenking Oekraïne

In Kralingen zijn op zondag 18 september 2022 de helden van Oekraïne herdacht. Er is een stiltemoment gehouden voor Oekraïense soldaten, vrijwilligers en hulpdiensten die zijn gesneuveld in de oorlog en er was een hardloopronde waarbij de deelnemers een naamplaatje met een overleden familielid, vriend of kennis droegen.

Hardlopers dragen naamplaatje slachtoffers tijdens herdenking Oekraïne

Restaurant Zela in Charlois organiseert gratis lunch voor Oekraïnse vluchtelingen met beperking

Restaurant Zela in Charlois organiseert gratis lunch voor Oekraïnse vluchtelingen met beperking
Restaurant Zela heeft een volledige lunch voorbereid voor hun buren, Oekraïense vluchtelingen met een beperking die momenteel verblijven bij de gemeentelijke opvanglocatie Charloisse Lagedijk.

Restaurant Zela in Charlois organiseert gratis lunch voor Oekraïnse vluchtelingen met beperking

Hand in hand op de Erasmusbrug voor onafhankelijkheidsdag Oekraïne

Honderden mensen hebben zich woensdagavond verzameld op de Erasmusbrug om de onafhankelijkheidsdag van Oekraïne te vieren. Het is 24 augustus, 31 jaar geleden dat het land zich onafhankelijk verklaarde van de Sovjet-Unie. De aanwezigen stonden onder meer stil bij de Oekraïners die op dit moment niet in vrede leven.