Hasna El Maroudi blikt terug op seizoen History Matters: ‘Iedereen kan veranderingen teweeg brengen’

“Geschiedenis doet ertoe – en hoe!” Dat is de lijfspreuk van History Matters, de serie die meer dan een jaar lang afleveringen over het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam produceerde. Presentator Hasna El Maroudi kijkt trots terug op een bijzonder seizoen: “Ik hoop op meer nieuwsgierigheid naar elkaar.”

History Matters begon in september 2021 als een nieuw programma van Stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst. Met Hasna El Maroudi als gespreksleider, vergezeld door verschillende historici, ging het 12 afleveringen lang over het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam. “Ik ben ontzettend trots op hoe wij in een jaar tijd zo’n grote inhoudelijke bijdrage hebben kunnen leveren aan het gesprek hierover en de doorwerking daarvan”, vertelt Hasna. “Door het gesprek aan te gaan – en nadrukkelijk niet het debat – hebben we een verdiepingsslag kunnen maken. Door de open setting waren de avonden bij tijden kwetsbaar, pijnlijk. Dat is belangrijk: om tot heling te komen, het positieve te kunnen zien, moeten we eerst door de duisternis.” 

Met het programma hoopt Hasna een beweging in gang te zetten: “Het belangrijkste dat we hebben opgehaald, is dat we niet altijd hoeven te wachten op de overheid voor verandering. Iedereen kan een verandering teweeg brengen. Spreek je uit, lees je in, zo kunnen we samen het verschil maken.”

De laatste aflevering van History Matters betekent niet het eind van het gespreksonderwerp. ‘Nieuwsgierigheid naar elkaar, wankelende ideeën en kritisch burgerschap, ook op jezelf’ is hetgeen waar Hasna op hoopt. “Zoals student Breana Bute, die zich continu afvraagt waarom ze iets vindt of denkt. Die kritische houding is het grootste cadeau aan jezelf. Het houdt je scherp.”

Alle afleveringen, opgenomen in Theater Zuidplein, kun je hier bekijken.