Heb jij deze historische beelden van het vooroorlogse Rotterdam al gezien?

Er zijn nog maar weinig Rotterdammers die zich het oude Rotterdam nog kunnen herinneren, maar het blijft fascinerend om te zien. Opnieuw zijn er unieke beelden opgedoken van onze stad vóór het bombardement. Zo is een ingekleurd filmpje van de YouTuber Rick88888888 over Rotterdam rond 1930 de afgelopen twee weken al ruim 100.000 keer bekeken. Bovendien plaatste filmhobbyist Bas Romeijn een oude filmdocumentaire over het verkeer in de Maasstad uit het jaar 1926.

Foto: still uit YouTube-video van Rick88888888.

De video’s laten goed zien hoe het vooroorlogse Rotterdam eruitzag. Ook geven de beelden een mooi inkijkje in het leven van de Rotterdammers rond de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw.

Historische binnenstad
In de video van Rick88888888 komen onder andere de oude Coolsingel, de Oude Haven, Hofplein en de Hoogstraat voorbij. Rick is een Leidschendammer die wel vaker historische filmpjes van Rotterdam inkleurt en het resultaat vervolgens op zijn kanaal plaatst.

Rotterdam in 1926
Bas Romeijn restaureert als filmhobbyist oude particuliere filmopnamen van Rotterdam en zet die vervolgens op zijn website. OPEN Rotterdam zendt sinds vorig jaar verschillende video’s van de filmhobbyist uit. Dit keer komt hij met een video over het Rotterdamse verkeer in 1926.

“Polygoon maakte in 1926 al een stomme filmdocumentaire met tussentitels over het verkeer in Nederland. Het gedeelte over Rotterdam en omgeving heb ik bewerkt en laat ik een heer commentaar leveren tegen zijn privéchauffeur. We volgen hen vanaf de Straatweg in Rijsoord door het centrum van Rotterdam en via de Kanaalweg door Overschie naar De Zweth”, zegt Bas over het filmpje.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat