Heijplaat al jaren geteisterd door vliegenplaag: ‘Geen idee hoe het ooit is ontstaan’

Een vliegenplaag in Heijplaat houdt de mensen al zeker vijf jaar bezig. Vooral tijdens de zomermaanden zijn de klachten het hoogst. Het is zo erg dat mensen in de hitte hun ramen niet durven open te doen. Speciaal voor het probleem richtte het DCMR een klein wijkbureau op. Inwoners met vragen over de plaag kunnen hier al een aantal weken terecht. Wij waren zelf ook benieuwd geworden en gingen op onderzoek uit in de wijk.

Het probleem valt in eerste instantie niet direct op, maar het is wel degelijk aanwezig. Wij rijden langs de woonwijk en spreken daar enkele buurtbewoners. “Oh, vooral die dikke vieze strontvliegen vind ik zo vies”, zo vertelt een van de buurtbewoners ons. “De ramen gaan niet open en zomers kunnen we niet eens in de tuin zitten.”

Het probleem is al zeker vijf jaar gaande, de bewoners die wij spreken bevestigen dit. Hoe de plaag is ontstaan, weet eigenlijk niemand met zekerheid te zeggen. Er zijn ook een aantal glazenwassers aan het werk. Wij vragen ze of het probleem bij hen ook is opgevallen: “Ja, vooral de ramen boven in de gebouwen. De vliegen zoeken natuurlijk warmte op. Daar zie je het heel goed. Er zijn bepaalde plekken in de wijk waar we zeker maandelijks moeten langskomen voor de ramen.” De glazenwassers vermoeden dat het wellicht kan komen door een groot afvalbedrijf dat sinds een aantal jaren net buiten de wijk gevestigd is, maar ook dat valt niet met zekerheid te zeggen.

Wij zijn op zoek naar bewoners van Heijplaat, die meer over hun ervaringen kunnen vertellen. Hoe beïnvloedt de vliegenplaag jouw leven? En wat is er al in de wijk gebeurd om de plaag tegen te gaan. In hoeverre is de gemeente betrokken bij het probleem? Wij zijn erg benieuwd. Neem telefonisch contact op via 010- 820 17 02 of mail naar [email protected].