Personeel Heilige Boontjes herdenkt bijzondere stamgast

Als je binnenloopt bij Heilige Boontjes Koffie op het Eendrachtsplein, is de tweede tafel links bij het raam gereserveerd. Op dinsdag 12 April zette het personeel van Heilige Boontjes hier bloemen, kaarsjes en het gereserveerd bordje neer. Dit gebeurde naar aanleiding van het overlijden van een uitzonderlijke vaste gast.

Zodra Heilige Boontjes de deuren opende, na hun verhuizing naar het Eendrachtsplein, werd Bart stamgast in de koffiezaak. Hij zat graag bij het raam om de gezichten van de medewerkers goed te kunnen zien. Zijn zicht werd, in de lopp van de jaren, steeds slechter. Zodra de medewerkers doorgekregen dat Bart altijd aan dezelfde tafel zat, reserveerden ze automatisch zijn plekje.

Boks
Bart woonde schuin boven het pand en zo kwam hij logischerwijs aan zijn bijnaam; ‘Buurman Bart.’ Hij werd snel een onderdeel van de ‘Heilige Boontjes familie’ door zijn lieve en betrokken karakter. “Bart had altijd voor iedereen aandacht, hij was erg geïnteresseerd en vriendelijk en gaf bij binnenkomst iedereen een boks”, vertelt serveerster Puck.

Terwijl hij Puck vroeg naar haar studie en haar motiveerde, wisselde hij met Heilig Boontje Niels gedachten uit over de politiek. Niels zag Bart als een wijze, oudere man; ‘Hij gaf mij veel inspiratie, ik kon altijd bij hem terecht.’ Ook bekenden en vrienden schoven vaak aan bij Bart. Hij was een bekend gezicht voor de hele buurt.

De afgelopen twee jaar, tijdens de coronaperiode, vond Bart het erg moeilijk dat hij niet zijn dagelijkse cappuccino light kon drinken. In plaats daarvan besloot hij zijn zijn drankjes doorbetalen als donatie aan Heilige Boontjes.

Zijn tafeltje
Het personeel zegt geschokt te zijn door het korte ziekbed en verlies van hun graag geziene gast. “Het was een liefdevolle man die begaan was met iedereen’, zegt Robin van Heilige Boontjes ‘vandaag heb ik zijn cappuccino nog geschonken, zo is hij nog steeds een beetje bij ons. De tafel blijft voor altijd zijn tafeltje.”

De tafel van Bart staat nu in dienst als herdenkingsplek voor zijn familie en vrienden.