Heimwee naar toen

In de Almondestraat bewaart de Heimweewoning herinneringen van Pension Almonde. Het is niet alleen een tentoonstelling, het is ook een archief en bibliotheek van deze straat in transitie. Voor de oud-bewoners is er een logeerkamer om de heimwee naar deze tijd te verzachten.

In de Almondestraat veranderd veel: gebouwen worden gesloopt, men wordt hun woning uitgezet, gentrificatie. Het gaat snel in Rotterdam. Door deze sloop verdwijnen niet alleen de fysieke stenen, maar ook de herinneringen, vriendschappen, buurtgenoten. Om dit vast te blijven houden hebben CityLab010 en Stichting DOEN de Heimweewoning opgericht.

Kunstenares Philippa Driest (Phedflip) ontwierp de tentoonstelling samen met conceptueel kunstenaar en kwartiermaker van Pension Almonde Melle Smets. Fotograaf Frank Hanswijk maakte portretten van de oude en de nieuwe bewoners van de straat.

Logeren
De Heimweewoning ligt aan de Almondestraat 143 en is te bezoeken op afspraak. Er is een logeerkamer voor oud-bewoners met heimwee en voor geïnteresseerden die zich een nachtje in de geschiedenis van de straat willen onderdompelen.