Herdenking 75 jaar vergeten Bombardement in Delfshaven

Precies 75 jaar geleden verwoestten Amerikaanse bommenwerpers een groot deel van Delfshaven. Dit vergeten bombardement wordt vandaag, zaterdag 31 maart van 12.00 t/m 14.30 uur herdacht in Park 1943.

Het doelwit was eigenlijk de Rotterdamse haven, waar de bouw en reparatie van oorlogsschepen en vrachtschepen van groot belang was voor de Duitse oorlogsvoering. In plaats daarvan werden de woonwijken Bospolder en Tussendijken getroffen. Er kwamen meer dan 400 mensen om.

Vandaag zijn er bij de herdenking verschillende optredens en sprekers, waaronder burgemeester Ahmed Aboutaleb. Daarnaast is er voor deze jubileumeditie van de herdenking een samenwerking met Verhalenhuis Belvedere. 12 overlevenden van het vergeten bombardement zijn geïnterviewd. Deze interviews worden opgenomen in het Stadsarchief en in een lesboek, aangevuld met materiaal door leerlingen. Daarnaast is er een expositie over het Vergeten Bombardement in Bibliotheek Delfshaven in samenwerking met Museum ’40-’45.
 
Jan Polet is initiatiefnemer van deze herdenking van ‘het vergeten bombardement’. Zijn vrouw verloor haar vader. In de reportage hieronder verstellen ze hierover:
 
<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/XQVxPvkzRko” frameborder=”0″ allow=”autoplay; encrypted-media” allowfullscreen></iframe>