Herdenking slavernijverleden en Keti Koti viering weer groots aanwezig in de stad dit jaar

Foto Nicky do Rosario

Foto Nicky do Rosario

Dit jaar wordt ook in Rotterdam 160 jaar afschaffing van de slavernij en 150 jaar afschaffing van het staatstoezicht herdacht. Op 30 juni doen we dat met de herdenking bij het Slavernijmonument op de Lloydpier en op 1 juli met de Keti Koti viering. De afgelopen keren moesten de herdenking en de viering op kleinere schaal plaatsvinden, maar dit jaar gebeurt er weer genoeg rondom Keti Koti in de stad. Kijk hieronder hoe jij kunt herdenken en vieren.

Gezamenlijke Kerkdienst 24 juni
In meerdere kerken in de stad organiseert Stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst de gezamenlijke Manspasi dienst met het thema; ‘Samenleven voorbij de Schuld, Vergeving en Verantwoordelijkheid’. Daarmee gaat de organisatie in op de excuses die Burgemeester Aboutaleb in december 2021 maakte voor de betrokkenheid van Rotterdam bij het slavernij- en koloniale verleden. Hier vind je meer informatie over de kerkdienst.

Vrijdag 24 juni 2022 I aanvang: 19.30u Inloop: vanaf 19.00u I Hoflaankerk (hoek Hoflaan/Oudedijk 2) Toegang: gratis

Filmavond LantarenVenster 28 juni
In samenwerking met Stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst vertoont LantarenVenster maandelijks een film in het kader van de History Matters Collegetour. Op 28 juni zijn de films Further Than Hiphop en Liborio te zien.

Dinsdag 28 juni I 19.00 uur I Further Than Hiphop I Liborio I LantarenVenster I Toegang: € 10,50

Herdenking en kranslegging bij het Slavernijmonument 30 juni
De herdenking is live te volgen op OPEN Rotterdam TV en op de website van OPEN Rotterdam. De herdenking start om 18.30 uur met een bloemenceremonie om de tot slaafgemaakten te herdenken die de trans-Atlantische overtocht niet overleefden. Om 19.00 uur start het programma met toespraken van onder anderen burgemeester Ahmed Aboutaleb en voorzitter van Stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst Carlos Goncalves. Stadsdichter Anne Vegter draagt het gedicht ‘Complexiteit’ voor en er is muziek van Mutu Puketi, het kwintet van de Marinierskapel en zangeres Tamara Nivellac.

Donderdag 30 juni 2022 I aanvang bloemenceremonie: 18.30u (verzamelen 18.00u) Aanvang programma: 19.00u I Lloydkade (vlakbij het monument/ ter hoogte van Lloydstraat 300)

Kabra Neti Brokodei 30 juni
Kabra Neti Brokodei wordt sinds 2012 in Rotterdam georganiseerd en is een heilige bijeenkomst binnen de Winti-religie. De avond staat in het teken van rituele ter ere van de voorouders en overledenen. De dresscode kleuren zijn: wit, marineblauw, grijstinten, indigo en persie. Belangrijk op de avond zijn onder andere de rituele reiniging, het zingen van Soko Psalmen, symbolisch eten met de voorouders en de eeuwenoude Banya, Susa en Laku dansen en de Kanga spelletjes.

Donderdag 30 juni 2022 I inloop vanaf 17.00 uur I Zalencentrum Sunrise Galvanistraat 150 Voorverkoop € 17.50 bij Panji na Tangi (1e Middellandstraat 112B) I Aan de poort: € 20.00

Voorstellingen Theater Zuidplein en De Doelen
Er zijn ook verschillende voorstellingen in de stad te bezoeken die gaan over het slavernij- en koloniale verleden en de afschaffing van de slavernij. Meer informatie daarover vind je op de website van Keti Koti Rotterdam.

Keti Koti Festival Samen Herdenken, Samen Vieren 1 juli
Sinds 2018 is het Keti Koti-festival Echt Rotterdams Erfgoed. Tijdens dit jaarlijkse festival in Het Wijkpark Oude Westen kun je genieten van Surinaamse muziek en de kleurrijke exotische markt met food en non-food. Voor kinderen is er een speciale kids-area.

Vrijdag 1 juli 2022 I 12:00 uur tot 22:00 uur (het wijkpark is vanaf 11:30 uur geopend) Wijkpark Oude Westen – West-Kruiskade I Toegang: gratis

Hier vind je meer informatie over het programma rondom de herdenking van de slavernij en koloniaal verleden en de viering van Keti Koti.

Campagne Ik neem 1 juli vrij
Wij vroegen Rotterdammers op straat op welke niet-Nationale feestdag zij graag vrij zouden willen zijn om die dag te kunnen vieren. Een van de antwoorden die wij kregen was 1 juli, vanwege Keti Koti. Dinsdag 21 juni lanceren FunX, The Black Archives, Nederland Wordt Beter, DeGoedeZaak, Tony’s Chocolonely en LUSH de campagne ‘Ik neem 1 juli vrij, totdat we allemaal vrij zijn’.

In 2021 haalden The Black Archives, Nederland Wordt Beter en FunX ruim 62.000 handtekeningen op met een petitie om 1 juli als nationale feestdag te erkennen. Deze petitie is nog niet behandeld in de Tweede Kamer. Met de huidige campagne willen de organisatie meer draagvlak creëren voor een nationale feestdag op 1 juli.

Meedoen aan de campagne kan door een brief te downloaden op www.ikneem1julivrij.nl en deze aan je werkgever te geven en organisaties kunnen het statement ondertekenen en aangeven dat zij meewerken via deze link. Verschillende Rotterdamse organisaties en bekende Rotterdammers, zoals Platenlabel Rotterdam Airlines en rapper Winne, laten op social media weten achter de campagne te staan.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Zaïre Krieger? (@zairekrieger)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Larissa Vlieger (@ls.vlieger)