Het Batavierhuis viert jubileum met festival en open huis

Het Batavierhuis aan de Pieter de Hoochweg is een onafhankelijke makersplek en broedplaats voor (jonge) ondernemende kunstenaars. Het 2-jarig bestaan van deze plek waar Rotterdamse creatievelingen samenkomen is dit weekend gevierd tijdens het tweedaagse mini-festival 2 TO 2 FEST.

Een verjaardagsfeest, open huis en festival in één: De medewerkers van het Batavierhuis hadden verschillende redenen om dit weekend de deuren te openen. Zo moest de jubileumviering eigenlijk al in oktober plaatsvinden maar moest het evenement door de coronamaatregelen noodgewongen worden verplaatst naar afgelopen weekend. Eén van de muzikanten die tijdens 2 TO 2 FEST een optreden heeft gegeven is Ishtar Bakhtali. Zij kwam eind 2018 naar Rotterdam om een master te doen aan Codarts voor Indiase klassieke muziek. Door haar Hindoestaans-Surinaamse wortels was ze geïnteresseerd in de Indiase cultuur maar de klassieke muziek was haar nog niet bekend. Rotterdam leek voor haar een stad te zijn waar ze als maker en componist in staat was zichzelf verder te ontwikkelen. Zodoende kwam ze ook bij het Batavierhuis terecht. “Als individuele maker je kunnen ontwikkelen en alsnog binnen een collectief te horen leek me heel tof”’, vertelt Ishtar.

Net als Ishtar heeft ook Claudia Karapanou voor Rotterdam gekozen omdat ze de stad uniek vindt omdat er zoveel mogelijk is voor de verschillende kunstdisciplines. Claudia is flamenco danseres en kwam als eerste danseres in een groep musici terecht die al resident zijn van het Batavierhuis. Het leidde tot een kruisbestuiving van makers uit verschillende disciplines en bijzondere samenwerkingsverbanden. “Batavieren hebben passie om te delen en zijn constant creatief bezig”, aldus Claudia.