Het bruine café verdwijnt uit Rotterdam

Voor veel Rotterdammers is het een verlengde van hun woonkamer: het bruine café. Er zijn er steeds minder in de stad. Wij gingen met café-expert Joris Boddaert langs bij een bruin café dat de deuren sluit en een modern bruin café dat de deuren heeft geopend.

Patricia Blom-Zevenbergen is eigenaresse van het bruine café Café Gerdesia, maar ze heeft de deuren gesloten. Patricia heeft het pand 2,5 jaar gepacht van een exploitant die een contract had met Woonstad. Woonstad heeft dat het huurcontract ontbonden. De wijk liet het er niet bij zitten en kwam in actie. Door de protesten kreeg Patricia nog een contract van een half jaar en ze moest een nieuw bedrijfsplan inleveren. Daarnaast moest ze het pand er naast erbij huren zodat de zaak groter wordt. Woonstad wilde daarnaast dat de gokautomaten uit de zaak zouden verdwijnen om zo een ander publiek aan te trekken. Ze willen een ander soort horeca hebben dan het bruine café. Dat wilde Patricia niet dus heeft ze de handdoek in de ring gegooit. Volgens woordvoerder Eric Smulders van Woonstad ligt het genuanceerder: “Wij zijn uitgebreid het gesprek aangegaan met Patricia, zij huurde in eerste instantie van exploitant, met hem hebben we het contract verbroken, normaal verbreekt dan automatisch ook contract met de huurder, maar wij hebben haar een kans gegeven. Zij kon alleen qua bedrijfsvoering niet rondkomen. Onze suggesties ‘andere kaart voeren’ om een breder publiek te trekken was geen optie. We willen dat het café wordt uitgebreid met een voormalig winkelpand om het een meer open, uitnodigender en laagdrempeliger karakter te geven. Dat is belangrijk voor de winkelstraat, die het moeilijk heeft en een breder publiek moet aantrekken.”

Joris Boddaert heeft boeken geschreven over cafés in Rotterdam en hij is groot liefhebber van het bruine café: “Het is een bepaalde sfeer die je moet handhaven. Gewoon de huiskamer. Wat is er beter dan een huiskamer waar je je thuis voelt.” Hij heeft ook wel een idee waarom de bruin kroeg verdwijnt uit het straatbeeld: “Het is een hele andere tijdgeest. Er komen steeds meer yuppen die wat moderner willen. Heel veel sterven uit.” Danny Nederstigt heeft nog wel vertrouwen in het bruine café. Hij opende net voor de lockdown Bar Benthuis: “Ik ga zelf heel graag naar bruine kroegen. Ik hou van gezelligheid en kletsen met mensen.”

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat