Het Gemaal op Zuid is volledig coronaproof en ready to go wanneer het weer mag

Het Gemaal op Zuid is volledig coronaproof en ready to go wanneer het weer mag

Het Gemaal op Zuid is gesloten vanwege de coronamaatregelen, maar dat weerhoudt de organisatie er niet van om bezig te blijven. Zo zijn zij achter de schermen bezig met het opzetten van projecten èn hebben zij hun zaak verbouwd en coronaproof gemaakt!

“Het is een rollercoaster geweest, de afgelopen maanden”, vertelt Judy Rambags, coördinator operationele dagelijkse leiding. “Maar we willen er voor de wijk zijn!” Bij Het Gemaal op Zuid merken zij dat de bewoners het langzaam zat worden om niks te kunnen doen en wachten tot het einde van de coronacrisis nadert. Daarom kijkt de organisatie in Feijenoord vooruit: “Alles wat we doen, baseren wij op ‘we mogen dadelijk verder’. Al mogen we niet verder zoals we gewend zijn, dan gaan we door op een andere manier. Met of zonder corona”.

Gemaal_Terrasoverkapping1

Overdekt terras
Ook nu kan de pandemie het team van Het Gemaal op Zuid niet tegenhouden. Ze hebben er namelijk al een verbouwing op zitten, met dank aan een subsidie van

Kickstart Cultuurfonds: “We hebben geprobeerd alles coronaproof te maken, zodat we meteen open kunnen wanneer het weer mag”. En daar is veel voor gedaan. Zo heeft Het Gemaal op Zuid de anderhalf meter standaard doorgevoerd, meubels aangeschaft die makkelijk schoon te maken zijn en een terrasoverkapping laten zetten. “We willen niet weersafhankelijk zijn. Zo kunnen activiteiten ook buiten plaatsvinden”, vertelt Judy. “Ja, we willen doorpakken!” Ook is er geïnvesteerd in techniek, zodat organisaties en onderwijsinstellingen live kunnen streamen.

Ondanks dat de deuren gesloten zijn, is het team hard bezig om de volgende projecten op te zetten. Na de succesvolle actie Fietsenbank, waarbij fietsen werden gegeven aan bewoners met een laag inkomen in het kader van mobiliteit, start binnenkort de pilot Deelauto. “Bewoners kunnen de deelauto’s die al bestaan in onze stad gebruiken en krijgen een tegemoetkoming vanuit de gemeente om korte afstanden te rijden.”

 Gemaal op Zuid 2 credit Janneke Absil GemaalopZuid_WiderPerspectives_foto LaviniaXausa22
Foto’s: Lavinia Xausa, Janneke Absil

Bewustwording
Judy laat zich niet uit het veld slaan door corona, integendeel: “Ik denk dat het afgelopen jaar ons ook veel positiefs heeft gebracht. We zijn anders gaan nadenken en gaan nu veel bewuster om met bepaalde dingen. Denk maar aan online vergaderen, dat is veel beter voor het milieu!”