Het is herfst, maar dit eendje in Pernis heeft kleintjes: “Logische verklaring voor”

We zitten midden in de herfst, de dagen worden donkerder en kouder, maar daar trekken de eendjes in Pernis zich niks van aan. Deze moedereend moet namelijk voor deze acht piepkleine kuikentjes zorgen. En ook al zou je dit beeld eerder verwachten bij het voorjaar, toch is er een logische verklaring voor, aldus onze huisbioloog Marvin Groen.

Foto van Debora Verschoor.

Het is natuurlijk gedrag, zegt Marvin. “We zien wel vaker dat eenden tot laat in het jaar broeden als er genoeg voedsel is en de temperatuur niet te laag is. Zeker in de stad zijn de weersomstandigheden zachter. En er zijn zelfs dieren die in de winter nog broeden in de stad, zoals de nijlgans.”

Wel waarschuwt de bioloog dat we door de opwarming van de aarde sneller zullen zien dat dieren op ongebruikelijke momenten in het jaar broeden. “Een paar weken geleden kreeg een pimpelmees in Amsterdam kleintjes. Dat is wel ongebruikelijk, want normaal broeden de diertjes tussen eind maart en juli.”

Krokusjes?
Ook de plantjes in de middenberm van de Pleinweg op Rotterdam-Zuid trekken zich niks van het herfstige weer aan. De plantjes, die op het eerste oog sterk op krokussen lijken, staan nog lekker in de bloei. Maar ook dat is te verklaren: herfststijlloos bloeit namelijk juist in deze periode van het jaar.

“De plantjes slaan de energie op in de bol”, aldus Marvin. “Omdat herfststijlloos daar de kracht uithaalt om te bloeien, is de plant minder afhankelijk van externe omstandigheden, zoals het weer of zonlicht.”

Toch blijven veel Rotterdammers raar opkijken als ze de plantjes zien. Ze lijken namelijk erg op krokussen en die bloeien vooral in het voorjaar. “Maar er dus eigenlijk niks geks aan de hand, want dit zijn echte najaarsplantjes”, zegt Marvin. “En zelfs als ze dat niet waren, gebeurt het vaak genoeg dat plantjes in het najaar nog een nabloei beleven als de omstandigheden goed zijn.”