Het is over en uit voor Weelde: ‘Stoppen willen we niet, maar het is niet meer houdbaar’

Stoppen willen ze niet, maar Weelde ziet op dit moment geen andere keuze. Na meerdere tijdelijke contracten is het bedrijf nu op een punt gekomen waar het nieuwe contract zo tijdelijk en zo kort is, dat ze geen zekerheid meer hebben voor de toekomst. ‘De manier waarop het momenteel op deze locatie gaat is helaas niet meer houdbaar’, schrijft Weelde in een manifest.

Zeven jaar geleden begonnen Kelly Vincent en Kim Pieters met de Geheime Tuin, een festival dat elke editie plaatsvond op een nieuw, verborgen, stadsoase. In 2019 besloten de twee een vaste plek te zoeken, bij Weelde in Nieuw-Mathenesse. Kelly en Kim kregen een tweejarig contract. ‘We namen een sprong in het diepe, wetende dat we zouden gaan ondernemen in de tijdelijkheid’, schrijven zij in het manifest.

In vijf jaar is Weelde uitgegroeid tot een Rotterdams icoon. Van restaurant, bar, festivalterrein, expositieruimte, stadstuin, buitenbioscoop, strand tot skatepark: het bedrijf is niet in één woord te omschrijven. ‘Iedereen was graag op locatie, er ontstond een eigen community; de liefde voor het project overwon. Na elk diep dal was er ook een nieuw hoogtepunt. Samen met 100+ partijen en ontelbare bezoekers hebben we het leven heel goed gevierd.’

Onduidelijkheid over de toekomst
Maar na 30 september is het over en uit voor Weelde. Het tijdelijke contract voor het bedrijf is te kort geworden om met zekerheid door te gaan. ‘Óók op ons terrein zal een gloednieuwe woonwijk verschijnen.’ Duidelijkheid over de toekomst, de huidige locatie óf een nieuwe locatie is er op dit moment niet.

In Mathenesse zitten meerdere creatieve broedplaatsen, zoals de Keilewerf en de Fruitvis. De Fruitvis zit met hetzelfde probleem als Weelde, laat oprichter Martin van Rijn weten. “Wij hebben getwijfeld om het nieuwe, wederom tijdelijke, contract te tekenen, maar we hebben toch besloten het te tekenen. Zomaar weg gaan, gaan we in ieder geval niet. Ze moeten wel een héle gegronde reden hebben om ons eruit te zetten.” Het besluit van Weelde om de stekker eruit te trekken, snapt Martin echter wel. “Als ik in hun schoenen zou staan, had ik het wellicht ook gedaan. Maar omdat wij er al twaalf jaar zitten, is onze situatie toch net anders.”

Voor de laatste keer openen de deur van Weelde, in de huidige vorm, op 1 april. Nog één seizoen gaat het bedrijf knallen. ‘Laten we er alles aan doen om er een onvergetelijke zomer van te maken. Kom dansen, leven, schreeuwen, lachen en huilen met ons. Wij kunnen niet wachten om jullie weer te zien’, wordt het manifest afgesloten.

In 2021 bracht OPEN Rotterdam voor de serie OPEN & UIT een bezoekje aan Weelde en het Van Lieshout Atelier.