Het lijkt op onkruid, maar is een inheemse plant met een schitterende functie

Planten die van nature voorkomen in een gebied, zijn goed voor de biodiversiteit van de stad. Daarom geeft de gemeente geld voor inheemse bomen, kruiden en planten. Voor elke vierkante meter inheems groen die je toevoegt aan de stad, krijg je 10 euro.

Inheemse planten zijn wilde planten die van nature in een gebied groeien. De planten zijn cruciaal voor het voortbestaan van insecten en dieren. Het is van belang om deze planten in stand te houden, ook in de stad.

‘Ten eerste hebben de planten een plek nodig om van te leven en het houdt de insecten populatie in stand. De inheemse plant is een voedselbron voor insecten en dieren. De plant ziet er misschien niet altijd even mooi uit, maar het heeft wel een hele mooie functies’, vertelt Marijn Donkers hovenier in Rotterdam.

Goed voor de leefomgeving
De Inheemse planten zorgen dus voor een leefomgeving voor insecten, die weer als voedsel dienen voor o.a. vogels. Zo houdt de natuur elkaar in stand. Maar de afgelopen jaren zijn de plantensoorten steeds minder divers. De gemeente wil in de vorm van deze subsidie de biodiversiteit herstellen.

Marijn is hovenier en kijkt positief naar de subsidie. ‘Hier in onze stad zien mensen inheemse planten als onkruid. Onze parken zijn allemaal gemaaid en de stoep is helemaal strak dat is niet per se goed voor de natuur. Voor veel mensen zijn inheemse planten onbekend, dus het is goed dat hier aandacht voor is. Als de prikkel voor mensen in de vorm van een subsidie werkt dan is dat een prima uitkomst’, aldus Marijn.

Voor meer inheemse planten kijk dan op deze pagina van de gemeente.