Het Park is het eerste stadspark van Nederland met een eigen directeur

In een unieke samenwerking tussen Gemeente Rotterdam en Stichting Droom en Daad krijgt het Park, het stadspark naast de Euromast, als eerste park van Nederland een eigen stichting, directeur en programma. Vanaf november 2022 neemt Nienke van Wijk het beheer van het Park samen met de hoveniers op zich. “Het moet gewoon de mooiste plek worden van Rotterdam, nee Nederland, worden. Met een eigen identiteit.”

De kersverse directeur van het Park, Nienke van Wijk, is een Rotterdammer uit de culturele sector. Met een groenopleiding, een fascinatie voor buitenruimte en stadsontwikkeling. “Ik zag die vacature en dacht ‘Hier komt voor mij heel veel samen’. Ik kan een plek van betekenis maken, richten op culturele programmering en dat allemaal in het groen!” Nienke is blij met de volgens haar unieke kans; “Nog geen enkel park in Nederland heeft een eigen directeur. In New York en Engeland kennen ze dat wel.” Het is namelijk vrij zeldzaam dat een deel van de publieke ruimte in beheer wordt genomen door een andere partij naast de gemeente.

In 2012 begon de renovatie van het Park, nadat het stadsgroen in 2011 de status van rijksmonument kreeg. De speciaal opgerichte stichting, Stichting het Park met Nienke als directeur, moet ervoor zorgen dat het park dan ook in goede staat blijft. Dat wordt gedaan samen met de gemeente. Die blijft verantwoordelijk voor het basisonderhoud en het uitgeven van evenementenvergunningen, maar Stichting het Park maakt verder een eigen culturele programmering met oog voor de natuur. “Er is straks van alles te doen in het Park; concerten, rondleidingen, workshops,” vertelt Nienke enthousiast. Zo kunnen Rotterdammers op 21 december al langsgaan voor de presentatie van de poëziebundel ‘ Poëzie in het Park’, waar elk seizoen een nieuwe editie van moet komen.

Het beheren van het Park doet Nienke natuurlijk niet alleen. Zij en het team van hoveniers zullen gaan werken vanuit het verscholen en nog te renoveren pandje midden in het Park, de Lighal. Naast dit kernteam mogen ook vrijwilligers werken aan het stadsgroen en die zijn nog van harte welkom!

Meer informatie over de programmering en de verzorging van het Park vindt je op de website!