‘Het vergeten bombardement’ wordt herdacht in Delfshaven

Het bombardement van 31 maart 1943 wordt sinds 2017 als los moment herdacht. Amerikaanse bommenwerpers verwoestten toen per ongeluk een groot deel van Rotterdam-West. Jan Polet is initiatiefnemer van deze herdenking van ‘het vergeten bombardement’. Zijn vrouw verloor haar vader.

“Dat hele stuk is weg gebombardeerd”, legt Diny Polet-Van Ettekoven aan een groep kinderen uit op Plein 1943. Ze wijst naar het uiteinde van de Taandersstraat dat op het plein uitmondt. “Eigenlijk begon het met stamboomonderzoek van mijn vrouw. De vader van mijn vrouw, mijn schoonvader dus, is hier om het leven gekomen. Hij woonde in de Taandersstraat 151. Dat is er niet meer, net zoals 834 andere panden die totaal verwoest zijn. Er zijn 16.500 mensen dakloos geworden”, vertelt Jan Polet. Hij is de archieven ingedoken om de precies gebeurtenis te onderzoeken.

“Ik vind het best moeilijk. Ik vind het altijd moeilijk als ik hier ben. De herdenking was vorig jaar ook erg mooi. Ik hoop dat het nu ook zo mooi wordt. Zeker nu mijn man er ook zoveel voor heeft gedaan. Dat vind ik heel fijn”, besluit Diny.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter