Het Witte Huis, de eerste wolkenkrabber van Nederland, bestaat 125 jaar

Het Witte Huis is een Rotterdams icoon! Het gebouw bestaat vrijdag 125 jaar. Speciaal voor deze mijlpaal hebben wij een ode gemaakt aan het Witte Huis.

Het Witte Huis in Rotterdam is gebouwd in 1897 en opgeleverd op 8 september 1898. Het kantoorpand telt 11 verdiepingen en is 45 meter hoog. Volgens sommigen is het niet alleen de eerste wolkenkrabber van Nederland, maar ook van Europa. Het is een van de weinige gebouwen in het centrum die het bombardement op Rotterdam in 1940 heeft overleefd.

Wolkenkrabbers van New York
Het gebouw is ontworpen door architect W. Molenbroek in opdracht van de Rotterdamse zakenbroers Schuijt. Eén van hen, Gerrit, ging in 1894 op reis naar de VS en raakte daar geïnspireerd door de wolkenkrabbers van New York. De broers hadden enkele gebouwen op de hoek van de Wijnhaven en de Gelderskade, maar deze hadden ze gesloopt om plaats te maken voor Het Witte Huis.

Tweede Wereldoorlog
In mei 1940 zaten de Duitsers op het Noordereiland. De Duitsers probeerden vanuit daar de doorbraak op de Maasbruggen te forceren. De Nederlandse mariniers probeerden ze vanaf de rechter Maasoever tegen te houden. Het Witte Huis stond midden in de frontlinie. Op sommige plekken zijn de kogelgaten nog te zien.