“Hier had je bij willen zijn!” DIG IT UP expo over culturele leven in Rotterdam van de jaren ’80 & ’90

Foto header: Hansje de Reuver

Galerie en Erfgoedlab DIG IT UP organiseert vanaf dit weekend een expositie die in het teken staat van het culturele leven van Rotterdam in de jaren ‘80 en ‘90. In de expositie worden de foto’s van Hansje de Reuver tentoongesteld, die in die tijd het samenkomen van veel bekende kunstenaars en dichters op documentaire wijze vastlegde.

Hansje de Reuver, een Rotterdamse fotograaf en kunstenares, blaast vandaag 75 kaarsjes uit. Al sinds de jaren zeventig is ze betrokken bij het culturele leven in Rotterdam. Tal van bekenden, uit met name het literaire leven in de stad, legde Hansje in de jaren ‘80 en ‘90 vast met haar camera.

Typisch voor die tijd is volgens Hansje het cafébezoek: “We kwamen veel in het café, daar haalde je ook inspiratie vandaan er ontstonden ideeën. Het was een samenkomst.” Veel foto’s van Hansje zijn dan ook genomen in Rotterdamse cafés en horecagelegenheden als Proost en Rotown. Bij die laatste is dan ook een voor Hansje, zeer iconische foto gemaakt: Rotterdamse artiest Inge Bonthont die met haar zus aan de bar zit, terwijl een grote tv camera hen aan het filmen is. “Dat bestaat niet meer, gasten met zo’n enorme camera. Het is een sfeer die voorbij is.” Maar ook iconische Rotterdammers als Jules Deelder werden vastgelegd op de gevoelige plaat.

Foto: Hansje de Reuver

De afgelopen drie jaar ging Hansje aan de slag met het digitaliseren van haar werken en dat resulteerde in een expositie en een fotoboek. Ook Simone Da Silva, directeur van DIG IT UP, is blij met de ode aan dit speciale tijdperk in Rotterdam: “Het is een belangrijke periode in Rotterdam en het is uniek dat zij (Hansje, red.) erbij was. Het is een periode waar je bij had willen zijn”.

En dat kan nu. De expositie is 4 augustus t/m 3 september 2022 te zien bij galerie & erfgoedlab DIG IT UP op de Nieuwe Binnenweg.

Foto opening expositie: Einar Been

Foto opening expositie: Einar Been

Foto Hansje: door Hansje de Reuver