Hilton Rotterdam wordt rijksmonument

Het Hilton Rotterdam is tijdens de Open Monumentendag van zaterdag 10 september toegevoegd aan de lijst van rijksmonumenten.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap mevrouw J. Bussemaker heeft na advies van het College van B en W Rotterdam en de Raad voor Cultuur het hotel aangewezen als rijksmonument. Nederland kent in totaal bijna 200 rijksmonumenten uit de periode van de wederopbouw 1940 – 1965 waarvan er 26 in Rotterdam staan. Het Hilton Rotterdam is aangewezen als rijksmonument omdat het gebouw getuigt van de snelle economische groei van Rotterdam in de jaren vijftig; de periode waarin de ergste oorlogsschade was hersteld, de schaarste aan materialen en financiën voorbij was en de leniging van de woningnood goed op gang was gekomen. Het hotel op de hoek van de Weena en de Coolsingel is een van de structuurbepalende gebouwen.

In Rotterdam is het Hilton niet ontworpen door een Amerikaanse architect, maar door de Rotterdammer Hugh Maaskant. De architect Maaskant is verantwoordelijk voor een groot deel van het aanzicht van het Rotterdam na de Tweede Wereldoorlog. Zijn gebouwen kenmerken zich door grootschaligheid, monumentaliteit en forse details. Het Hilton hotel is hiervan een goed voorbeeld.

Binnen zijn belangrijke elementen zoals de vide, de gebogen wand met daarachter een glaswand en de glazen wand van de voormalige wintertuin bewaard gebleven, ook de andere glasappliqué van Joop van de Broek is nog in het hotelgebouw aanwezig. Op het dak staat, zowel aan de voor- als achterzijde, de naam Hilton in de originele belettering.