Historisch Delfshaven voor even weer als vroeger met Ketels aan de Kade

Haring roken, veilen en happen. Het gebeurde allemaal tijdens de derde editie van Ketels aan de Kade in Historisch Delfshaven. Het foodfestival brengt het Rotterdamse eetverleden tot leven. Echte ambachtslieden laten zien hoe vroeger het voedsel werd klaargemaakt en bewaard.
“Rotterdam is groot geworden met de haringhandel”, vertelt organisator Sjoerd van Gent. “Daarbij werden er op de oude vismarkt, waar nu het maritiem museum staat, ook mosselen verkocht vanuit Zeeland. Met de ligging van Rotterdam werd er ontzettend veel vis verhandeld op die markt”, licht hij toe.

Naast een overvloed aan vis was er op het festival ook een ijzersmederij. Daar waren destijds, maar nu nog steeds, de echte ambachtslieden voor. Zij het in mindere mate. “Ik denk dat het echte handwerk aan het verdwijnen is, maar (mensen) dat toch graag willen ervaren”, zegt Rogier van Veen. Hij leert jongeren, maar ook volwassen, de kneepjes van het smeden. “Smeden is gewoon een mooi beroep”, reageert een van de bezoekers. “Ik vond het geweldig om ook even smid te zijn.”